Pošarová (SPD): Azov v Čechách aneb "Píši Vám, pane prezidente"

02.08.2024 9:15 | Monitoring

Mlčení nejvyšších ústavních činitelů k veřejnému vystoupení azovských ukrajinských neonacistů v České republice je neomluvitelné. Navíc - dle letitého přísloví - mlčení znamená souhlas. Napsala jsem proto prezidentu Pavlovi.

Pošarová (SPD): Azov v Čechách aneb "Píši Vám, pane prezidente"
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Vážený pan
Petr Pavel
prezident České republiky
Hrad
I. nádvoří č. p. 1
Hradčany
119 08 Praha 1                                                                                                    

V Klatovech dne 31.7.2024

Vážený pane prezidente,

dovoluji si obrátit se na Vás v záležitosti návštěvy představitelů ukrajinského pluku Azov (nyní 3. samostatná útočná brigáda ukrajinské armády) v České republice v rámci jejich propagačního turné po Evropě. Toto jejich výjezdní turné mělo být původně mnohem rozsáhlejší, ale nakonec se zredukovalo pouze na návštěvu Polska, Litvy a České republiky. Ostatní evropské státy (či města) tuto návštěvu zrušily. Zrušena byla jejich vystoupení v Berlíně, v Kolíně nad Rýnem, v Bruselu nebo v Rotterdamu. Proč asi?

Uskupení Azov je dlouhodobě spojeno s největšími zvěrstvy v rámci ukrajinského neonacismu. Jeho činnost v minulosti opakovaně kritizoval i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle této zprávy OSN z roku 2016 (ZDE) se příslušníci pluku Azov během bojů na Donbasu dopouštěli mučení a znásilňování zajatců, rabovali a rozmisťovali zbraně do civilních objektů.

Kongres USA, konkrétně Sněmovna reprezentantů, v nedávné minulosti zakázal pluku Azov používat americké zbraně s odkazem na neonacistickou ideologii jeho zakladatelů. Americká Sněmovna reprezentantů konkrétně v roce 2015 schválila dodatek k zákonu o zahraniční vojenské pomoci, v němž zakázala americkým instruktorům podílet se na výcviku příslušníků pluku Azov.

Příslušníci tohoto pluku byli v tomto dodatku označeni za neonacisty a rasisty. Podpora pluku Azov byla dlouhou dobu vyloučena i Zákonem o rozpočtu USA s ohledem na zákaz poskytování vybavení zahraničním vojenským jednotkám nebo osobám, podezřelým z hrubého porušování lidských práv.

Pluk Azov se zformoval jako dobrovolnická jednotka v roce 2014. Jde o jednotku, kterou historicky do značné míry tvoří neonacisté a obdivovatelé Adolfa Hitlera. První dva velitelé jednotky, Andrij Bileckyj a Ihor Mosijčuk, bývají v západních médiích běžně označováni za nacisty. Podle samotného mluvčího této jednotky bylo v roce 2015 zhruba dvacet procent jejích členů neonacisty (více ZDE).

Zakladatel pluku Azov a jeho někdejší velitel, současný ukrajinský poslanec Andrij Bileckyj (přezdívaný „Bílý vůdce“), mj. veřejně prohlásil: „Údělem Ukrajiny je stanout v čele bílé rasy během poslední křížové výpravy proti podlidem, jimž vládnou Semité.“ Symbolem jednotky Azov je mj. tzv. vlčí hák (wolfsangel), který v období druhé světové války používaly jednotky Wehrmachtu a SS. V roce 2018 příslušníci jednotky Azov opakovaně zaútočili na ukrajinské romské tábory a zničili je kladivy a sekerami. Zprávy a důkazy o tom jsou opět široce dostupné v západních médiích a informovaly o tom i lidskoprávní organizace.

Česká republika a její představitelé by se měli od činnosti pluku Azov a jeho následnických organizací jasně a jednoznačně distancovat, a nikoli tyto jejich naprosto zavrženíhodné a odporné aktivity ještě podporovat v rámci obhajoby veřejných vystoupení jeho příslušníků v naší zemi, jako to učinil nedávno český ministr zahraničí.

Vážený pane prezidente,

Česká republika je státem s úctyhodnou historií a jasně protinacistickou tradicí. Naše země byla v minulosti obětí genocidní německé nacistické okupace a německý nacistický režim je přímo zodpovědný za smrt stovek tisíc našich občanů. Tisíce našich hrdinných předků v boji proti nacistům padli. Je pro mě proto naprosto nepřijatelné, že vedoucí představitelé našeho státu nyní mlčí k přítomnosti neonacistů na našem území, anebo ji ještě vítají a oslavují s výmluvami na válku na Ukrajině.

Nacismus zůstane nacismem, a nacista nacistou, bez ohledu na jakékoli vedlejší okolnosti. A pluk Azov se k nacismu prokazatelně hlásil dávno před vypuknutím současného rusko-ukrajinského konfliktu.

Vážený pane prezidente,

byl jste příslušníkem československé armády, tedy sboru, jehož příslušníci během druhé světové války bojovali proti nacistům za přežití našeho národa. Příslušníky této armády byli i naši národní hrdinové Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří likvidací protektora Reinharda Heydricha demonstrovali postoj českého národa k nacismu a díky jejichž odvážnému činu došlo k obnovení československého státu v jeho předválečných hranicích.

Proč mlčíte k tomu, když v naší vlasti pořádají veřejné vystoupení lidé, kteří se k odkazu nacistického režimu, k Heydrichovi a k Hitlerovi, hrdě hlásí?

Ing. Marie Pošarová
poslankyně PS PČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. odpověď od Pávka bude. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 02.08.2024 9:36:01
.. Vážená paní Pošarová,v nejbližších dnech se u Vás zastaví Foltýn a vše Vám politický vysvětlí a potom si určitě poopravíte názor.

|  9 |  1

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům

4:31 Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k povodním