Premiér Fiala: Přátelství mezi Saskem a ČR se rozvíjí tak, že hranice mezi státy už není patrná

04.07.2024 6:23 | Monitoring

Premiér Petr Fiala společně s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Michaelem Kretschmerem navštívil v úterý 2. července 2024 region Krušnohoří. Cesta se konala v kontextu pátého výročí zápisu hornického regionu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Premiér Fiala: Přátelství mezi Saskem a ČR se rozvíjí tak, že hranice mezi státy už není patrná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Český premiér ocenil čas, který strávili s ministerským předsedou Saska na cestě po Krušnohoří. Společně si prohlédli místa v Jáchymově na české straně, následně se autobusem přesunuli do Annabergu – Buchholz a Marienbergu v Německu, kde mohli vidět výsledky toho, co se zde za pět let podařilo udělat.

„Měli jsme možnost mluvit s reprezentanty samosprávy, viděli jsme celou řadu projektů, které se podařily, a mám velkou radost, že přátelství mezi Saskem a Českou republikou a vzájemné vztahy se rozvíjí takovým způsobem, že hranice mezi Českem a Německem už není patrná. Vytváříme něco, co prospívá rozvoji obou našich zemí,“ oznámil Fiala.

Během cesty oba premiéři otevřeli také další důležitá přeshraniční témata a projekty, jako je dopravní propojení obou zemí, těžba lithia, nebo výstavba nové továrny na čipy v Drážďanech. „Hledáme správný model, jak v této věci spolupracovat. Nejlepší cestu vidím v tom, že na území ČR vzniknou dodavatelské řetězce a podpora, která bude i výhodná pro menší a střední firmy. Nám se podařilo získat obrovského zahraničního investora pro výrobu polovodičů do Rožnova pod Radhoštěm – firmu onsemi,“ připomněl premiér.

Podle premiéra Petra Fialy je ale stále potřeba připomínat i minulost, což se právě díky investicím do krušnohorského regionu daří. Historická místa zde dle slov obou předsedů vlád znovu ožívají a lákají turisty. „Ukazuje se, že na dobré prezentaci minulosti, na úctě k tradicím a na kvalitním vzdělávání se dá stavět i z hlediska prosperity regionu. Udržuje pracovní možnosti a motivuje lidi, aby cítili k místu, kde žijí úctu,“ uzavřel premiér.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří byl utvářen 850letou historií dobývání surovin a dodnes je s ní velmi úzce spjat. Vliv báňského průmyslu se projevil na stavbách spojených s těžbou, ale i na krajině, architektuře, umění, kultuře a vědě. Na seznamu UNESCO je zapsáno 22 krušnohorských částí, z toho 17 na saské straně a pět na české, a to v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Fiala , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBanjo123 , 04.07.2024 9:18:01
usilujte o to, aby hranice mezi námi a Německem zmizely. Jinými slovy, abychom se stali součástí Německa. Koneckonců to není až tak překvapivé. Dokonce i samotná předsedkyně poslanecké sněmovny prohlásila, že výstavba továrny na čipy za našimi hranicemi je pro nás velký úspěch. Ale pochybuji, že by to Němci chtěli. Jim vyhovujeme spíš jako kolonie.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Foldyna (SPD): Jste lokaj a totální morální nula, pane ministře. Běžte do p*dele

10:11 Foldyna (SPD): Jste lokaj a totální morální nula, pane ministře. Běžte do p*dele

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministr zahraničních věcí Jana Lipavského o…