Premiér Fiala: V Spojených arabských emirátech mají naše firmy výborné renomé

27.03.2024 13:09 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 26. března setkal ve Strakově akademii s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Abdulláhem bin Zájd Al Nahajánem. Mezi hlavními tématy setkání bylo prohloubení ekonomické a investiční spolupráce. Premiér také ocenil znovuotevření velvyslanectví SAE v Praze.

Premiér Fiala: V Spojených arabských emirátech mají naše firmy výborné renomé
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala

Spojené arabské emiráty patří k hlavním mimoevropským obchodním partnerům Česka a jsou vstupní branou pro český export na Blízký východ.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41435 lidí

„Jednali jsme o rozvoji vzájemného obchodu a investičních příležitostech. České firmy mají v zemi výborné renomé. Řadě z nich se již v SAE podařilo úspěšně prosadit v energetickém sektoru, odpadovém hospodářství, zdravotnictví a dalších oborech. Existuje stále velký potenciál pro uplatnění našich technologií na tamním trhu,“ uvedl premiér. Perspektivní se jeví také spolupráce v oblasti vesmírných technologií.

Důležitým impulsem rozvoje obchodních vztahů a investic by se letos mělo stát první zasedání česko-emirátské smíšené hospodářské komise v Praze. Obrat vzájemného obchodu v posledních letech rychle roste, loni dosáhl rekordních 22,9 miliardy korun.

Export českých firem do SAE vzrostl v loňském roce na 17,6 miliardy korun. Mezi hlavní exportní položky patří hardware pro informační a komunikační technologie, telefonické přístroje, osobní automobily, energetické obvody, produkty sklářského průmyslu a vojenský materiál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a jakou zásluhu na tom má nuteliér pétˇa ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 27.03.2024 13:36:14
parazituje na tvrdé práci šikovných českých podnikatelů !!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…