„Je důležité poznat Olomouc , její blízký region, a bavit se o možnostech společné spolupráce v budoucnu. A to ve všech oblastech, ať už jde o zemědělství, průmysl nebo otázky kultury, které jsou pro vaše historické město velmi podstatné,“ uvedl v úvodu své návštěvy velvyslanec Mauro Marsili.
„Na úrovni samosprávy chceme hlavně pomáhat při hledání konkrétních řešení, které propojí olomoucké firmy a instituce v rozvoji česko-italské spolupráce. Jako město nemůžeme do byznysu přímo vstupovat, ale dokážeme propojovat, zprostředkovávat kontakty nebo poskytnout výborné kongresové zázemí, které se v Olomouci podařilo vybudovat,“ nastínil konkrétní kroky primátor Žbánek.
Obě strany se tak okamžitě shodly na tom, že k posílení česko-italských vazeb je důležitá spolupráce obchodních komor. „Možnost uspořádat v Olomouci workshop, kde se budou prezentovat zástupci obou komor a regionální firmy považuji za velmi přínosné. Byli jsme samozřejmě v kontaktu, ale pandemie koronaviru se přece jen na některých vazbách negativně podepsala, takže jejich oživení a navázání nových vnímám jako nezbytné,“ reagoval za Italsko-českou obchodní komoru její předseda Danilo Manghi.
Na úrovni municipalit pak obě strany vnímají jako přínosné spolupracovat v oblasti kulturní výměny, podpory sportovních akcí, mezi kterými zmínili tradici pořádání Mattoni půlmaratonu Olomouc, nebo prezentaci italské gastronomie. Za zlato italské produkce v regionu označil velvyslanec firmu Brazzale Moravia, kterou při své návštěvě regionu osobně navštívil. Firmě se v Litovli daří už dlouhodobě skloubit kvalitní italskou technologii a chuť s českou zemědělskou a chovatelskou kvalitou.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV