Prokop (ANO): Tři roky Hřibovy vlády v Praze

22.11.2021 19:21 | Komentář

Pražský primátor Zdeněk Hřib, jeho spolustraníci a koaliční partneři mají za sebou tři roky vlády hlavnímu městu a to je doba, za kterou už lze poměrně slušně hodnotit, zda jejich rozhodnutí vedla k lepšímu životu Pražanů a zda jsou to lidé na správných místech.

Prokop (ANO): Tři  roky Hřibovy vlády v Praze
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Domnívám se, že v mnoha příkladech nikoliv. Uvedu několik příkladů.

Nejpalčivějším tématem jsou netransparentní zakázky v IT. V oboru, který má v gesci sám pan primátor. Odbor, který vede další Pirát, středočeský zastupitel Milan Krch, utratil 109 milionů korun skrze zakázky malého rozsahu. Ty však mají limit v zadávání do 2 milionů korun. Kontroverzní jsou i poradenské smlouvy v oboru IT za desítky milionů vyvedené netransparentně skrze městskou firmu OperatorICT.

Doménou této koalice je ale očividně i doprava. Praha za svou bohatou historii nezažila tolik dopravních kolapsů jako za poslední tři roky, kdy v křesle náměstka pro dopravu sedí Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě Jana Čižínského. Na jeho nekoncepční řešení plné uzavírek, změn směrů, mnoha oprav nakumulovaných v jedné lokalitě doplácí hlavně běžní obyvatelé Prahy, kteří neočekávaně uvíznou i ve více jak hodinových kolonách. Jejich hněv se pak většinou snese ne na magistrát, ale na příslušnou městskou část, jejíž představitelé však o ničem z toho nerozhodli. Prahu ale zaplnily cyklopruhy, mnohdy vedoucí přímo pod kola aut nebo z ničeho nikam.

Evergreenem této koalice je zdražování. V tom jsou skutečně dobří. Už zvýšili nájmy v městských bytech, cenu vodného a stočného dokonce hned několikrát. Vyšší je i daň z nemovitostí, připlatíme si v MHD, na parkovištích P+R i na lanovce na Petřín.

V závěru, v Praze je sice o poznání více kol, ale i mnohem dražší životní úroveň a v neposlední řadě v minulých měsících hlavní město zaplavují odpadky, jejichž svoz zatím magistrát nedokázal uspokojivě řešit.

Abych ale nebyl pouze kritický, za velmi dobré rozhodnutí považuji projekt na výstavbu družstevního bydlení z dílny radní Hany Kordové Marvanové, kvůli kterému se však magistrátní koalice málem rozpadla, než se radní domluvili na jeho, doufejme, konečné podobě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Zelená transformace je klíčovou cestou pro budoucnost Ústeckého kraje

22:01 Zelení: Zelená transformace je klíčovou cestou pro budoucnost Ústeckého kraje

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k účasti prezidenta Pavla na diskuzi o situaci v Ús…