Rozvoral (SPD): Máme konkrétní plán pro dostupné bydlení i záchranu hospodářství

15.08.2024 6:23 | Monitoring

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Máme konkrétní plán pro dostupné bydlení i záchranu hospodářství
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje. Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie. Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. Vláda navrhuje růst důchodů v příštím roce v průměru jen o 355 korun. Hnutí SPD prosazuje maximální možné navýšení o 564 korun. V ČR je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy, za což nese odpovědnost příslušný ministr Ivan Bartoš. Hnutí SPD má plán pro dostupné bydlení. Vláda pokračuje v ničení českého průmyslu a stavebnictví. SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství.

1. Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje. Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie.

Čím dál více českých domácností se propadá do energetické chudoby. Zatímco v roce 2020 energetické chudobě čelilo 770 tisíc občanů, v roce 2023 se tento počet prakticky zdvojnásobil. V energetické chudobě se nachází 1,3 milionu lidí ve zhruba 700 tisících domácnostech. V extrémní energetické chudobě prakticky živoří 440 tisíc lidí, přičemž nejhůře jsou na tom rodiče samoživitelé s dětmi a senioři.

Tyto údaje vyplývají z analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí. Důvodem tohoto stavu jsou enormně vysoké ceny energií a také dlouhotrvající pokles reálných mezd a reálných důchodů, přičemž obojí je zodpovědností Fialovy vlády. Bohužel v tomto ohledu lze očekávat další zhoršení situace, protože Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně navrhuje zvýšení poplatků za činnost Energetického regulačního úřadu, tedy další zdražení regulované složky elektřiny a plynu.

Vládní politika, která žene statisíce slušných a pracujících občanů do energetické chudoby, je odsouzeníhodná a pro hnutí SPD nepřijatelná. Dlouhodobý recept hnutí SPD na cenově dostupné energie je známý a jasný: Zastropovat ceny elektřiny nejprve přímo u jejích výrobců a následně i u dodavatelů ve prospěch koncových zákazníků a převzetí zodpovědnosti státu za výrobu, cenotvorbu a distribuci elektřiny prostřednictvím stoprocentního státního vlastnictví našeho klíčového producenta elektřiny – společnosti ČEZ.

2. Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. 

Vláda Petra Fialy neustále hovoří o školství jako o své prioritě, přičemž její reálné kroky v této oblasti svědčí o naprostém opaku. Již v minulém roce došlo v rozpočtové kapitole ministerstva školství k meziročnímu snížení výdajů o 30 miliard korun a přes jejich následné kosmetické navýšení školy nezvládají pokrýt ani své základní náklady, jakou jsou mzdy nepedagogických pracovníků. Školy nezvládají dodržet ani zákonnou garanci 130 % průměrné mzdy pro výši platů učitelů.

První návrh státního rozpočtu pro příští rok potom obsahuje další snížení výdajů na školství, meziročně o 5 miliard korun. To by bylo vůči našemu školství naprosto zničující opatření. Hnutí SPD je rozhodně proti tomuto vládnímu asociálnímu přístupu k sestavování rozpočtu a snižování jeho výdajů na úkor kvality vzdělávání, a tím i naší budoucnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Na sociální služby půjde v kraji příští rok 1,5 miliardy z dotací

7:17 Berdychová: Na sociální služby půjde v kraji příští rok 1,5 miliardy z dotací

Krajští zastupitelé rozhodli o vyhlášení dotačního programu na podporu poskytování sociálních služeb…