Rozvoral (SPD): Máme konkrétní plán pro dostupné bydlení i záchranu hospodářství

15.08.2024 6:23 | Monitoring

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Máme konkrétní plán pro dostupné bydlení i záchranu hospodářství
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje. Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie. Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. Vláda navrhuje růst důchodů v příštím roce v průměru jen o 355 korun. Hnutí SPD prosazuje maximální možné navýšení o 564 korun. V ČR je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy, za což nese odpovědnost příslušný ministr Ivan Bartoš. Hnutí SPD má plán pro dostupné bydlení. Vláda pokračuje v ničení českého průmyslu a stavebnictví. SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství.

1. Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje. Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie.

Čím dál více českých domácností se propadá do energetické chudoby. Zatímco v roce 2020 energetické chudobě čelilo 770 tisíc občanů, v roce 2023 se tento počet prakticky zdvojnásobil. V energetické chudobě se nachází 1,3 milionu lidí ve zhruba 700 tisících domácnostech. V extrémní energetické chudobě prakticky živoří 440 tisíc lidí, přičemž nejhůře jsou na tom rodiče samoživitelé s dětmi a senioři.

Tyto údaje vyplývají z analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí. Důvodem tohoto stavu jsou enormně vysoké ceny energií a také dlouhotrvající pokles reálných mezd a reálných důchodů, přičemž obojí je zodpovědností Fialovy vlády. Bohužel v tomto ohledu lze očekávat další zhoršení situace, protože Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně navrhuje zvýšení poplatků za činnost Energetického regulačního úřadu, tedy další zdražení regulované složky elektřiny a plynu.

Vládní politika, která žene statisíce slušných a pracujících občanů do energetické chudoby, je odsouzeníhodná a pro hnutí SPD nepřijatelná. Dlouhodobý recept hnutí SPD na cenově dostupné energie je známý a jasný: Zastropovat ceny elektřiny nejprve přímo u jejích výrobců a následně i u dodavatelů ve prospěch koncových zákazníků a převzetí zodpovědnosti státu za výrobu, cenotvorbu a distribuci elektřiny prostřednictvím stoprocentního státního vlastnictví našeho klíčového producenta elektřiny – společnosti ČEZ.

2. Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. 

Vláda Petra Fialy neustále hovoří o školství jako o své prioritě, přičemž její reálné kroky v této oblasti svědčí o naprostém opaku. Již v minulém roce došlo v rozpočtové kapitole ministerstva školství k meziročnímu snížení výdajů o 30 miliard korun a přes jejich následné kosmetické navýšení školy nezvládají pokrýt ani své základní náklady, jakou jsou mzdy nepedagogických pracovníků. Školy nezvládají dodržet ani zákonnou garanci 130 % průměrné mzdy pro výši platů učitelů.

První návrh státního rozpočtu pro příští rok potom obsahuje další snížení výdajů na školství, meziročně o 5 miliard korun. To by bylo vůči našemu školství naprosto zničující opatření. Hnutí SPD je rozhodně proti tomuto vládnímu asociálnímu přístupu k sestavování rozpočtu a snižování jeho výdajů na úkor kvality vzdělávání, a tím i naší budoucnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Praha se zaměřuje na měření emisí z dopravy

15:06 Hřib (Piráti): Praha se zaměřuje na měření emisí z dopravy

Praha se dlouhodobě potýká s problémem vysoké koncentrace škodlivých emisí v ovzduší.