Rozvoral (SPD): Navrhli jsme zamítnutí vládního návrhu změn důchodového systému

05.06.2024 6:23 | Komentář

Minulý týden po intenzivním třídenním jednání a zkrácení rozpravy poslanci vládní pětikoalice schválili v prvním čtení vládní návrh změn důchodového systému, nesprávně nazývaný jako důchodová reforma.

Rozvoral (SPD): Navrhli jsme zamítnutí vládního návrhu změn důchodového systému
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD k projednávání této novely zákona o důchodovém pojištění v rámci mimořádné schůze přistoupilo velmi zodpovědně a všichni naši poslanci měli připravené argumenty, proč hnutí SPD jako celek tuto novelu odmítá podpořit. Vládní poslanci ale opět prokázali svou aroganci, když si odhlasovali pevný termín o hlasování této novely, a to opět i na úkor toho, že někteří poslanci se v rámci rozpravy k ní nemohli vyjádřit. Též odmítli i náš návrh na zamítnutí novely v prvním čtení a návrh na vrácení vládě k přepracování.

Hnutí SPD nikdy nepodpoří zvyšování věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let a snižování nově přiznaných důchodů. Toto snižování poměru důchodů bude znamenat pokles reálných důchodů a diskriminaci části seniorů. Vláda chce tato asociální opatření spustit již od roku 2026. 

Osud budoucích příjemců důchodů nám není lhostejný. Jsme konstruktivní hnutí, máme kompetentní odborníky na oblast sociální politiky a v rámci této důchodové novely podáme pozměňovací návrhy, příspěvky a připomínky k této vládní novele zákona o důchodovém pojištění. Ty budou obsahovat návrhy, které by situaci budoucím seniorům zlepšila. Dá se ale očekávat, že vládní poslanci ruku pro naše pozměňovací návrhy nezvednou.

To nás ale neodradí od toho, abychom za naše slušné a pracující občany, rodiny s dětmi, zdravotně postižené občany a seniory bojovali, s cílem zlepšování jejich životních podmínek. To platí pro současné i budoucí příjemce starobních důchodů.   

Zastáváme názor, že důchodový systém musí být průběžný, přehledný a jeho financování musí mít být hrazeno státem. Musí plnit hlavní účel spočívající v zajištění důstojného života lidem, kteří se už sami uživit nemohou, buď kvůli stáří, nebo pro zdravotní indispozici.

Důchody jsou nárokovým příjmem občanů a z principu a podstaty nejsou sociální dávkou. Výplatou důchodů v přiměřené výši by tak stát měl odměnit všechny občany, kteří splnili přísné zákonné nároky pro jejich přiznání a kteří desítky let pomáhali budovat a financovat tento stát.

Poslanci vládní pětikoalice opět potvrdili, že současné Fialově vládě vůbec nejde o naše občany, což prokázali v rámci projednávání vládní novely změn důchodového systému. Po konsolidačním balíčku, pomocí kterého přišly jak fyzické, tak i právnické osoby o část svých financí, se nyní chystají poškodit i budoucí seniory. Těm chtějí snížit výši jejich oprávněných důchodů a zvýšit hranici věku odchodu do důchodu nad 65 let. To v hnutí SPD zásadně odmítáme.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Novinky a jejich lež. Celou záležitost budu řešit právní cestou

12:05 Senátor Hilšer: Novinky a jejich lež. Celou záležitost budu řešit právní cestou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k článku serveru Novinky s titulkem ,Hilšer získal fí…