Rozvoral (SPD): Prioritou hnutí SPD je prosazení obecného referenda a přímé demokracie!

11.06.2024 9:02 | Komentář

Prosazujeme zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice. Za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení země.

Rozvoral (SPD): Prioritou hnutí SPD je prosazení obecného referenda a přímé demokracie!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Chceme skutečnou svobodu všem lidem, demokracii, tedy vládu lidu nad jejich zemí a našim národům, práva a místo které jim historicky patří. Z tohoto důvodu považujeme přímou demokracii za zásadní nástroj obrany svobody a práv občanů České republiky včetně přímé volby, odvolatelnosti a osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků. Proto prosazujeme novelu Ústavy České republiky s cílem posílení prvků přímé demokracie v našem politickém systému.

V hnutí SPD prosazujeme politiku, která vychází prioritně z našeho programu. Už v prvním bodu toho programu máme stanoveno, že nechceme být provincií EU, chceme rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku. Z tohoto důvodu požadujeme referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU, včetně referenda o vystoupení z EU. Chceme Evropu jako volný trh zboží, služeb a práce, a Evropu spolupracujících svobodných a suverénních národních států.

Jedním z klíčových bodů programu hnutí SPD je zajistit našim občanům rozhodování o veřejných věcech v referendu, a proto jsme předložili již v minulém volebním období ústavní zákon o celostátním referendu, k dokončení jeho projednání však nedošlo. I v tomto volebním období jsme předložili hned po ustavení nového složení Poslanecké sněmovny nový návrh ústavního zákona o celostátním referendu, který je veden jako sněmovní tisk č. 8. Poslanci vládní koalice ho ale nechtějí zařadit na program jednání Poslanecké sněmovny.  

Hnutí SPD předložilo tento ústavní zákon o celostátním referendu, aby sami občané České republiky rozhodli o věci obecného zájmu zásadní povahy týkající se vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Návrh ústavního zákona má na zřeteli uplatnění vůle většiny, ale zároveň zajišťuje ochranu ústavně zaručených práv a svobod jedince a skupin obyvatelstva, zaručených ústavním pořádkem. Jsme přesvědčením, že přijetí referenda jako běžně užívaného institutu povede ke kvalitnější demokracii v České republice.

Pro hnutí SPD jsou naši občané na prvním místě, a proto zastáváme názor, že by měli dostat možnost se podílet na tom, kam bude v budoucnu Česká republika směřovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.