Růžička (KDU-ČSL): Město chce z ulic vytěsnit autovraky

18.05.2020 16:47 | Zprávy

Na dlouhodobě odstavená nepojízdná vozidla, nebo-li autovraky, jenž v ulicích a na sídlištích Vsetína blokují desítky parkovacích míst, se v těchto dnech zaměřují pracovníci radnice a strážníci městské policie.

Růžička (KDU-ČSL): Město chce z ulic vytěsnit autovraky
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL)

Nahrává jim v tomto úsilí novela zákona, kterou letos schválily obě komory parlamentu, a na jejímž základě obce získaly více možností, jak se vozidel hyzdících ulice zbavit.

Strážníci podle jejich ředitele Patrika Peciny při hlídkové činnosti mapují autovraky pravidelně. „Zaměřujeme se na vozy, které jsou v řádech měsíců odstaveny na jednom místě, přičemž postrádají registrační značku, jsou poškozené nebo mají dlouhodobě propadlou technickou kontrolu,“ uvedl Pecina a pokračoval: „V případě, že podle registrační značky či VIN kódu, tedy čísla karoserie, dohledáme majitele takového vozu, vyzýváme jej k podání vysvětlení a řešíme s ním nápravu. Jestliže vlastníka zmíněnými způsoby dohledat nelze, výzvu k podání vysvětlení umisťujeme přímo na vůz.“

Pokud majitel vozu nápravu nesjedná, městská policie předává věc k řešení pracovníkům odboru správy majetku, investic a strategického rozvoje radnice. „Ti nechají zpracovat znalecký posudek, který stanoví, zda je vozidlo způsobilé silničního provozu či nikoliv. Pokud posudek označí vůz za nezpůsobilý provozu a tedy za autovrak, zahájí oddělení dopravy městského úřadu řízení o jeho odstranění. Za tímto účelem opět oslovuje majitele automobilu. Jestliže ten v zákonné lhůtě na výzvu nereflektuje, radnice zajistí odtažení vozu a jeho ekologickou likvidaci. Náklady jsou pak vymáhány po vlastníkovi auta,“ popsal průběh procesu starosta Jiří Růžička s tím, že v současné době běží řízení o odstranění vraku ve dvou případech. „Víme přitom i o několika desítkách dalších dlouhodobě odstavených vozidel, která hodláme také průběžně řešit,“ doplnil starosta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Pro některé transakce odpadne povinnost schválení vládou

21:03 Ministr Stanjura: Pro některé transakce odpadne povinnost schválení vládou

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k změně zákona o dráhách a o státním podni…