Šabatová (Solidarita): Česká republika potřebuje zákon o zdanění prázdných bytů

09.09.2022 17:05 | Tisková zpráva

Pražská koalice Solidarita, kterou tvoří ČSSD, Zelení, Budoucnost a Idealisté dnes zahájila ostrou fázi kampaně ve volbách na pražský magistrát.

Šabatová (Solidarita): Česká republika potřebuje zákon o zdanění prázdných bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová (Solidarita)

Kandidáti se s médii setkali na ulici Křemencova, kde byla “zaparkovaná” socha Pavla Karouse, která zvenku vypadá jako tramvaj, ale uvnitř poskytuje možnost skromného příbytku na přespání. Tramvaj jako symbol používala v minulých komunálních volbách i ODS, která Pražany ubezpečovala, že nedopustí, aby se z nich stala noclehárna pro bezdomovce. Solidarita dnes upozornila, že kvůli bytové a energetické krizi, pro kterou nemají pravicové strany žádná řešení, se možná z tramvaje stane poslední útočiště, kde se bude topit a kde nebude nájem přesahovat i možnosti střední třídy.

Kandidátka na primátorku a lídryně koalice Solidarita Anna Šabatová zdůraznila, že je třeba začít byty stavět a investorem musí být město:  “Město také musí změnit strategii vyjednávání s developery. Z každého poskytnutého pozemku musí přijít městu benefity jak v podobě bytů s dostupným nájemným, tak v podobě výstavby infrastruktury a občanské vybavenosti. Budeme také mít odvahu využít zákonodárnou iniciativu Prahy, protože podle nás Česká republika potřebuje zákon o zdanění prázdných bytů.” Miroslav Dvořák (ČSSD) dodává: “Už musí skončit období bezradnosti, krčení ramen a ideologických pouček o tom, že všechno vyřeší trh. Zkušenosti z ostatních evropských metropolí říkají, že město má vstupovat do trhu s byty. Je nejvyšší čas řešit potřeby Pražanů a to nejen těch z centra, ale také z pražských sídlišť, nejen těch s nadprůměrnými příjmy, ale i té většiny, která žije z průměrné nebo podprůměrné výplaty.“

Při zahájení ostré části kampaně koalice Solidarita také opět odmítla jakoukoli spolupráci s SPD, ODS a ANO.

“Děsí mě tvořící se předvolební blok ODS a ANO, a to, jak je s každým dalším rozhovorem a debatou evidentnější, že Bohuslav Svoboda je absolutně nekompetentní kandidát na primátora, odtržený od dnešního světa. Jeho vláda s Patrikem Nacherem by byla katastrofou nejen pro sociální a bytovou politiku města, ale samozřejmě i pro tu ekologickou a dopravní. Proto je musíme porazit.” popsal svoje pocity z vývoje pražské volební kampaně Matěj Žaloudek (Zelení).  “Fialova vláda má nejnižší důvěru v Evropě a její neschopnost nám všem každý den tenčí peněženky. Máme nejdražší energie a zdražuje doslova vše okolo nás. Je sice teprve září, ale musíme SPOLU vystavit vysvědčení už teď a nedovolit, aby po těchto volbách ovládli i Prahu a rozkradli to, co nestihli rozkrást v předchozích volebních obdobích. Jako Solidarita jim v tom zabráníme a pomůžeme lidem zvládnout současnou krizi.” dodal Filip Hausknecht (Budoucnost).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…