Schillerová (ANO): Jestli máte svědomí, tak si uvědomíte, že to dlužíte hlavně pozůstalým

21.06.2024 13:09 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 k projednávání zásahu proti střelci na FF UK bezpečnostním výborem sněmovny

Schillerová (ANO): Jestli máte svědomí, tak si uvědomíte, že to dlužíte hlavně pozůstalým
Foto: XTV
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Já nejdu teď mluvit ke korespondenční volbě, věřím, že to pochopíte. Nebudu mluvit nijak dlouho, abyste mě mohli nějakým způsobem podezírat z obstrukcí. Já si myslím, že nejde dnes mlčet po tom, co jsme zažili včera. A každý mohl - a věřím, že většina z vás to udělala - pozorovat to v přímém přenosu v České televizi.

Včera jsme mohli sledovat jednání bezpečnostního výboru, který mimo jiné projednával - a to bylo hlavní téma podle mě - projednával vlastně tu tragickou událost na Filozofické fakultě, projednával zprávu a výsledky vyšetřování GIBSu a projednával závěry a odpovědi na otázky, na které jsme byli celou tu dobu o této tragické události odkazováni. Byli jsme odkazováni na to - poté, co jsme se od pana ministra vnitra Víta Rakušana dozvěděli už někdy 21. prosince loňského roku - že je všechno v pořádku, už to věděl za tak málo dní, a byli jsme odkazováni - musím počkat na výsledky vyšetřování, nemůžeme jednat o vyšetřovací komisi, nemůžeme to, nemůžeme ono, nemám výsledky.

Tak včera byli členové bezpečnostního výboru a s nimi celá veřejnost seznamována s těmito výsledky. A samozřejmě rezonovalo to celý večer v mediálním prostoru.

No a těch otázek, aspoň tak, jak já jsem to svým laickým rozumem zaznamenala, ale já myslím, že to má být srozumitelné pro všechny lidi, všichni mají rozumět tomu, co se vlastně stalo, zda všechno bylo v pořádku, zda šlo zabránit tomu tragickému, strašnému zločinu, který se stal, díky (kvůli) kterému vyhaslo 14 mladých životů. Ty otázky - naopak podle mě odpovědi na ně nepřicházely, bílá místa zůstávají. Jenom co jsem zaznamenala, ministr vnitra může zbavit mlčenlivosti policisty. Proč to udělal až včera? Ptáme se, proč až včera, když se ptáme celou tu dobu.

Mohl to udělat a měl to udělat podle nás už v lednu. Říkali nám všichni celou pravdu? Dozvídá se veřejnost celou pravdu? Dozvěděli jsme se, že ve 13.15 už bylo vyhlášeno pátrání po vrahovi, už se hledal vrah. Ve 13.23 byl na Filozofické fakultě, dvě minuty po něm policie. Včera jsme zaznamenali, že snad tam byly funkční kamery. Slýchali jsme, že byly nefunkční. Včera to zaznělo v hlavním vysílacím čase. Mluvila o tom advokátka, paní senátorka Marvanová, která zastupuje některé pozůstalé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Pokutu zvedáme na dvacet milionů

17:17 Ministr Válek: Pokutu zvedáme na dvacet milionů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novele zákona o léčivech