Schillerová (ANO): Vzkaz vlády občanům je jasný - vaše problémy nás nezajímají

04.09.2022 21:15 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k problémům vlády Petra Fialy

Schillerová (ANO): Vzkaz vlády občanům je jasný - vaše problémy nás nezajímají
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

100 koaličních poslanců podrželo vládu při hlasování o její nedůvěře. Navzdory tomu, do jak hluboké krize uvrhl svojí nečinností kabinet Petra Fialy naši zem. Navzdory obrovskému množství kauz vládního STAN a navzdory vypjaté atmosféře ve společnosti, která je logickým důsledkem špatného vládnutí.

Doufám, že všichni poslanci, kteří se takto „podepsali“ pod tristní výsledky vlády, její aroganci, neschopnost, pod všechny její kauzy, že jsou natolik silní, aby v blízké budoucnosti unesli tíhu vlastního svědomí.

Tímto rozhodnutím prodloužili a prohloubili vládní agonii. Vzkaz nám, občanům, je jasný „vaše osudy a vaše problémy nás nezajímají, nemáme ani problém s prorůstáním organizovaného zločinu do nejvyšších pater“.

Co vytýkáme vládě a s čím koaliční poslanci nemají problém?

• Nekonečné kauzy STANu. Vít Rakušan je, teď budu velice diplomatická, naprosto nekompetentním manažerem. Nedokáže zvládnout vedení vlastní strany, která celou zemi zatěžuje kauzou za kauzou. Nedokáže uspokojivě vysvětlit ZATÍM poslední kauzu, kdy zpackal výběr šéfa civilní rozvědky. Premiér Fiala i Vít Rakušan si oddychli, že pan Mlejnek nakonec sám rezignoval. Rezignoval těsně poté, co byl novináři usvědčen z údajného zapletení do pletich při sjednávání zakázek. A to na základě odposlechů. Proto si premiér a ministr vnitra oddychli. Přestože se za pana Mlejnka postavili a premiér tvrdil celému národu: „Panu Rakušanovi věřím, včetně pana Mlejnka“. Ale protože to nedokázali vyřešit jako státníci sami, tak jen čekali a přihlíželi. Oba tak významně ohrozili bezpečnost České republiky. Nakonec se totiž ukázalo, že jsme měli pravdu a pan Mlejnek byl, vzhledem ke své minulosti, zcela neakceptovatelným šéfem pro civilní rozvědku.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

• Premiérovi nedůvěřuje 78 % lidí této země. Je to tristní výsledek špatného a chaotického řízení a vedení. Premiér tak dopadl nejhůře ze všech evropských leaderů.

• 97 % podnikatelů již premiérovi a vládě nevěří jejich sliby. Nedivím se, premiér i ministři jsou jako kolovrátek „nenecháme nikoho padnout“. Realita je taková, že firmy již padají. Podnikatelé začali zavírat restaurace, končí potravináři, sklárny přerušují výrobu, zavírají se desítky prodejen potravin. Začíná se propouštět. Všichni tito podnikatelé marně čekali na pomoc vlády, ta se na ně vykašlala.

• Vládní pomoc, spíše nepomoc, je bruselským institutem Bruegel hodnocena jako druhá nejhorší v Evropě. Premiér dál tvrdí lidem do očí, že vláda pomáhá dostatečně. To, že premiér neříká národu pravdu ale lidé pociťují denně, sami vidí, že vláda jen slibuje a problémy odsouvá.

• V boji s inflací a energetickou krizí vláda naprosto prohrává a nemá ani žádnou strategii, nenašla ji za celé měsíce. Pokud se vůbec snaží řešení na prohlubující chudobu Čechů najít. Místo vize a plánu je jen chaos, zmatek, zamlčování, lakování skutečnosti na růžovo. Vláda jen přihlíží raketově rostoucím cenám. Energie, bydlení, potraviny, služby, doprava, pohonné hmoty - to vše zdražilo nad únosnou mez, jen díky selháním vlády, která tuto zemi naprosto zbytečně vystavuje až příliš vážným dopadům krize. Okolní země, ale i ostatní země EU jsou důkazem, že to jde i jinak, že jde lidem těžkou situaci významně ulehčit. Pokud je ovšem vůle a zájem.

• Vláda dostatečně nekomunikuje a nevysvětluje lidem a firmám své kroky. Nedivím se, nemají co vysvětlovat. je to jen prázdný list papíru. Nekomunikuje ani s opozicí. Našim návrhům na řešení krize, se kterými stále přicházíme, se vláda vysmívá, aby za pár měsíců k nim sama přistoupila. A to vše jen kvůli vlastní ideologii, stůj co stůj nezavést jakékoliv opatření, které je návrhem hnutí ANO. Kabinet tak vědomě poškozuje nejen občany této země, ale i české firmy, které ztrácí v Evropě poslední zbytky konkurenceschopnosti. Nekomunikují ani s odborovými svazy a profesními skupinami, které si na to stěžují již od jara.

• Vláda, ačkoliv tvrdí opak, není jednotná. Ministra Síkelu, který naprosto selhává ve všem, vyzývají k rezignaci již i členové vládních stran. Dokonce už i ministr spravedlnosti, který zřejmě jako jediný člen vlády je schopný vidět tvrdou realitu, varuje své ministerské kolegy, že je situace velmi vážná a hrozí tak sociální bouře. I hejtmanům z koaličních stran dochází s vládou trpělivost a burcují ji k akci. Premiér dál spí na svém růžovém obláčku a dokola vyzdvihuje, co vše už vláda udělala pro občany. Je to jako bychom se dívali na bílou zeď a premiér nám tvrdil, že ta zeď je přece zelená. Ano, už tak absurdní je tato realita.

Pod takovou vládu se svým hlasováním „podepsalo“ 100 poslanců koalice. Nevím, zda se jednou dokáží podívat lidem do očí, zda budou schopni mezi ně vyjít a obhájit si, že prodlužováním této vládní agonie uškodili lidem naší země, její ekonomice a pošlapali veškeré sliby, které dali svým voličům.

Když začínalo české předsednictví, řekli jsme, že nebudeme vyvolávat nedůvěru vládě. To ale neznamená, že vláda dostane bianco šek a my budeme jen přihlížet i v případě, že kabinet způsobí cokoliv. Kauza Mlejnek a hlavně její vyústění, její bagatelizování, bezmezná opakovaná důvěra premiéra v ministra Rakušana, který se již doslova topí v problémech a přikrytí této kauzy samotným premiérem je něco tak nehorázného a pro naši zemi nebezpečného. Každá opozice v demokratickém a právním státě má povinnost takovou vládu vystavit hlasování o její nedůvěře.

Pokud si někdo z koaličních stran myslí, že máme držet pusu a šoupat nohama, tak zcela nechápe význam parlamentní demokracie, nebo mu takový způsob dělby moci nevyhovuje. Ostatně současná koalice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše celkem třikrát. Měli na to legitimní nárok, stejně tak, jako jej měla a bude mít současná opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

12:06 Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projevu premiéra Fialy k státnímu svátku 8. května