Seďa (SOCDEM): Nejde jen o podporu krajů, ale i regionů

03.07.2024 9:15 | Monitoring

Evropská unie používá svoji dotační politiku mimo jiné i ke zvyšování životní úrovně méně bohatých zemí či regionů. Česká republika tady výrazně zaostává, protože dotace obvykle jdou do velkých měst, a nikoliv do regionů s problémy.

Seďa (SOCDEM): Nejde jen o podporu krajů, ale i regionů
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Souhlasím s názorem, že vláda by měla daleko více dbát na sociální soudržnost v zemi. Nejde jen o podporu vybraných krajů, jak o tom hovoří pan prezident. Jde i podporu regionů v rozličných krajích, kde je jsou nejen nižší mzdy a penze, ale kde je horší kvalita a dostupnost veřejných služeb. Co naplat, že ČR má v průměru kolem 90 procent HDP průměru Evropské unie, když v některých regionech se tato hodnota pohybuje pod 80 procenty.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 10534 lidí

Nejde přitom pouze o sociálně vyloučené lokality, ale jde o místa, kde je nedostatek kvalitních pracovních příležitostí, kde je špatná dopravní dostupnost či nedostatečný rozsah služeb. Nižší životní úroveň domácností pak s sebou nese i zvýšenou kriminalitu a další společenské problémy.

Stát by měl začít i změnou své daňové politiky, kdy se má danit v místech, kde se zisky tvoří, a nikoliv tam, kde má sídlo daňový subjekt. Podobně dotační politika státu by měla zachovávat princip EU, to znamená vyrovnávat rozdíly v regionech.

Problém české, a nejen české politiky je v tom, že parlament je složen zejména z těch největších krajů, které mají daleko vyšší životní úroveň, než ty menší a vzdálenější od centra. Jde také o nerovnoměrné rozložení státních úřadů či státních organizací, vysokoškolského vzdělávání apod.

Společenská soudržnost totiž pomáhá při řešení krizových situací, vyšší vzdělanost napomáhá uplatnění na trhu práce, místní a regionální firmy pomáhají k vyšší přidané hodnotě a k uchování tolik potřebných vývojových a inovačních kapacit. Ruku v ruce s tím je potřebné i finančně dostupné bydlení, které přímo úměrně závisí na výši příjmů domácností. Nehledě na koupěschopnost občanů, a tím i podporu živnostníků a služeb v daném regionu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kolovratník (ANO): Nový přivaděč k D35 konečně ulevil Býšti

16:14 Kolovratník (ANO): Nový přivaděč k D35 konečně ulevil Býšti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému přivaděč k D35.