Seďa (SOCDEM): Opravdu již není čas na změnu české i evropské politiky

12.07.2024 16:05 | Monitoring

Politické strany a jejich program se stal pouze volebním lákadlem a nikoliv reálnou politikou. Politici se nyní vymlouvají na kdeco, aniž by se voličům omluvili za neplnění svých předvolebních slibů.

Seďa (SOCDEM): Opravdu již není čas na změnu české i evropské politiky
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Nejen volby do Evropského parlamentu, ale i předčasné volby ve Velké Británii či ve Francii byly o drahotě, o odcházejícím průmyslu z Evropy z důvodu ztráty konkurenceschopnosti, o mizejících pracovních místech, o vynucované elektromobilitě a obnovitelných zdrojích, o nelegální a ekonomické migraci, o snižování kvality a dostupnosti veřejných služeb, prostě o snižování životní úrovně většiny obyvatel EU i Británie.

Vítězství levice v parlamentních volbách, posílení populistických pravicových stran či podpora novým hnutím ukazuje na „vyčerpanost“ tradičních vládních politických formací. Zároveň indikuje náznaky občanského odporu vůči elitám, které dnes ovládají současnou politiku a podporují neo-liberální politiku, globální ekonomiku či progresivismus dnešní doby. Důvodem je skutečnost, že tyto elity nehájí zájmy těch, které je volili. Dokonce se elity do svých funkcí sami jmenují, což pokládám za vrchol arogance moci a nedemokratického přístupu.

Demokratický Západ je uvězněn ve svém volebním mlýnku neustále se opakujících volebních období, jenž znemožňuje dlouhodobou politiku ve prospěch občanů. Vlády, zejména ta česká, nehájí národní zájmy a spíše „poklonkují“ elitám a bruselské byrokratické regulaci. Ovšem ta jde v neprospěch českého průmyslu, podobně jako neustále prodlužovaná válka na Ukrajině. Naší konkurenční výhodou byly nízké ceny energií a kvalitní levná pracovní síla. Z důvodu podpory „zelené energie“, z důvodu zavedení emisních povolenek a z důvodu „přesměrování“ z levných zdrojů na zdroje nákladnější, vzala první konkurenční výhoda za své.

Nízké mzdy a platy, nízké důchody, znamenají nižší příjmy domácností, a tím i snížená domácí poptávka. Což opět podkopává nejen náš průmysl, ale i služby v terciální sféře. Pokud k tomu připočteme odliv stovek miliard korun ze zisků do zahraničí, pak se nemůžeme divit, že máme strukturální deficit státního rozpočtu a že není dostatek peněz k navýšení platů a penzí. Je to stále dokolečka a pravice vždy škrtá a šetří na zaměstnancích, seniorech a na rodinách s dětmi. Vládní konsolidační balíček je další formou účetních škrtů bez toho, že by došlo k tolik potřebným změnám daňového systému a k navýšení příjmové části státního rozpočtu.

Otázkou je, proč tak činí nejen současná vláda, ale i parlamentní opozice. A to nejen v České republice. Proč vláda neustále vymýšlí řešení tak, aby se vlk nažral (dodržení vládou stanovených deficitů), ale koza zůstala celá (zisky nadnárodních společností a podnikatelé). Přitom všichni musí vědět, že deficit je deficit, který navyšuje zadlužení země. Proto se bez strukturálních změn, zejména na straně příjmů či omezení výjimek a dotací nic nevyřeší. Pouze se základní problémy odsouvají s tím, že se v případě jakékoliv krize budou opakovat či se ještě zhorší. Říká se totiž, že pravda bolí chvíli, ale lež pořád. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Prý kandidujete do senátu, aby tam rodiče byli víc slyšet

To jako vážně? Co jste pro ně udělal jako poslankyně? Jak je možné, že přes vás (lidovce) prošlo tak nespravedlivé navýšení rodičovské, které je navíc dost nízké? Proč se příspěvek pravidelně nevalorizuje? A proč jste zdražili kojeneckou vodu, ale i třeba hygienické pomůcky tím, že jste je dali do v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Česká republika obdrží od Německa další tanky Leopard 2A4

22:01 Ministryně Černochová: Česká republika obdrží od Německa další tanky Leopard 2A4

Ministerstvo obrany získá od Německa dalších 14 bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank…