Seďa (SOCDEM): Pro zachování růstu HDP je třeba řešit demografický vývoj

08.09.2024 10:22 | Monitoring

Mnoho desítek let se ví, jak klesá porodnost a že bude brzy problém mít dostatek zaměstnanců. A také se ví, že legální migrace není dlouhodobým řešením, nehledě na bezpečnostní rizika.Přitom řešení, jak zastavit negativní demografický vývoj existuje.

Seďa (SOCDEM): Pro zachování růstu HDP je třeba řešit demografický vývoj
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Pokud chceme zachovat růst HDP v kraji je třeba řešit negativní demografický vývoj

Přesto či právě proto, že náš Zlínský kraj má silné náboženské kořeny, v rámci demografického vývoje na tom nejsme nejlépe. Dokonce se odvažuji tvrdit, že bez řešení negativního demografického vývoje nemůžeme do budoucna očekávat růst HDP. Protože nebudou zaměstnanci z důvodu odchodů mladých rodin mimo náš kraj.

V prvé řadě je třeba, aby kraj podpořil družstevní výstavbu a výstavbu nájemních obecních bytů. To může udělat nejen tím, že sám postaví nájemní byty pro své zaměstnance a nabídne je přednostně mladým rodinám. Také ve spolupráci s obcemi nabídnout pozemky pro výstavbu nájemních či družstevních bytů. Či pomoci s napojením na dopravní infrastrukturu kraje.

V druhé řadě v rámci krajské tripartity usilovat o zvyšování mezd v kraji, o podporu hi-tech technologií či o příchod investorů. Příkladem je nejen postupné plnění Holešovské průmyslové zóny, ale i vznik průmyslových zón v jednotlivých obcích. Prostě je třeba důrazně apelovat na zvyšování mezd ve Zlínském kraji a podporovat zaměstnanost v regionech s problémy.

Důležitá je i sociální politika, zejména výstavba domovů pro seniory. A to nejen rozšířením kapacit, včetně kapacit pro občany s civilizačními nemocemi, ale i terénních služeb. Právě rozšířením kapacit v domovech pro seniory se mohou uvolnit dnes obsazené nájemní byty. Nelze zapomínat na soudržnost společnosti, pro rodinnou politiku, podporu sportu a kultury v kraji.

Ing. Antonín Seďa

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sehnalová (SOCDEM): Obor zdravotnické záchranářství se po letech vrací

23:00 Sehnalová (SOCDEM): Obor zdravotnické záchranářství se po letech vrací

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nového oboru zdravotnický záchranář na Univerzitě T…