Senátor Červíček: Pojďme udělat systémovou práci

06.04.2022 18:45 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k zákonu o integrovaném záchranném systému

Senátor Červíček: Pojďme udělat systémovou práci
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové,

zaznívá tady mnoho nepřesných informací. Pleteme velitele zásahu s operačním střediskem apod. Mluvíme tady o mnoha případech, o kterých mnoho z nás určitě není detailně informováno. Já si dovolím třeba říci, že v souvislosti s tou nešťastnou střelbou velmi pravděpodobně nezafungovalo operační středisko policie, ne velitel zásahu. Velitel zásahu konal podle všeho tak, jak měl. Ale prosím, zase jsme v detailu konkrétní události.

Já bych jenom možná chtěl říct, že jsem na ÚPV hlasoval proti tomuto návrhu. Z mnoha důvodů. Jsem přesvědčen o tom, že jestli se má vstupovat do takovéto právní normy, která upravuje činnost IZS, tak se do ní má vstupovat komplexně. Nelze vstoupit na základě dílčích zkušeností a upravovat nějakou povinnost nebo věci, které standardně fungují. Prosím, bavíme se vždycky v těchto konkrétních případech, na které tady poukazujeme, o selhání jedince, ne systému.

Vzpomeňte si, jak všichni tady hodnotíte fungování IZS, jako nejlepšího v Evropě. Jsou tady zpracované typové plány, které hovoří o konkrétních událostech, která složka jak postupuje, co dělá velitel zásahu, co dělá integrované operační středisko, komu a jak dává informace. Všichni to hodnotíme, že to je všechno pozitivní a správně nastavené. A pak jdeme do jednotlivostí a na základě té jednotlivosti máme ambici měnit zákon, který je systémově zpracován a vyhodnocován pravidelně delší dobu.

Myslím si, že děláme teď nesystémovou práci, že děláme teď nesystémovou práci, pokud do toho vstupujeme. Abych vám dal náhradní řešení, tak vám odcituji odst. 2 písm. d): „Operační informační střediska IZS jsou povinna: d) zabezpečovat v případě potřeby vyrozumění základních i ostatních složek IZS a vyrozumění státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků podle dokumentace IZS.“ Od čeho je školíme? Od čeho máme ten kvalitní IZS? Od čeho máme zpracované typové projekty? Od čeho jsou tam jednotlivé povinnosti? Od toho, aby je ti lidé dodržovali. To nezměníme větou v dalším odstavci, kterou tam budeme chtít vkládat.

Jsem přesvědčen, že má dojít k modifikaci, respektive takhle, že má dojít ke komplexnímu přehodnocení současné legislativy o IZS. Má! Protože jsme zažili mnoho událostí, na které tento stát nebyl připraven, které teoreticky začal zvládat podle toho, co v současné době platilo. Pojďme udělat systémovou práci.

Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Zachráníme ve Strakonicích házenkářskou extraligu

21:03 Hejtman Kuba: Zachráníme ve Strakonicích házenkářskou extraligu

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba se spojil s vedením klubu HCB Strakonice 1921, aby projednal m…