Donedávna zahrnoval rod papája (Carica) asi 20 druhů. Po dalším zkoumání však byly na základě zjištěných rozdílností zařazeny do nových rodů Jacaratia a Vasconcellea. V rodu Carica zůstal jediný druh – papája obecná (Carica papaya). Papáje je teplomilná mohutná bylina s dřevnatící lodyhou a velkými jedlými plody, které se podobají okurkám. Pravděpodobně pochází z tropických oblastí jižního Mexika a Střední Ameriky. Dorůstá do výšky až 10 metrů, ale byly vyšlechtěny i kultivary s výškou do 2 metrů. Zralé plody mají žlutooranžovou až červenooranžovou kůru a oranžovou nebo růžovou dužinu.
Nezralé zelené plody je možné tepelně upravovat a používat jako zeleninu do různých pokrmů. Obsahuje enzym papain, který usnadňuje trávení bílkovin a má protizánětlivé účinky. V některých kulturách se konzumují i semena papáji, která mají pepřovou chuť a obsahují látky s antiparazitickými účinky. Používá se nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. V pleťových maskách pomáhá jemné exfoliaci a zjemnění pleti. V tradiční medicíně se listy papáji využívaly při léčbě malárie, jako projímadlo nebo k úlevě od astmatu.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva