Šichtařová (Svobodní): Uměle vyvolaný úpadek daný uměle omezovanou konkurenceschopností

06.08.2024 10:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice a průmyslu.

Šichtařová (Svobodní): Uměle vyvolaný úpadek daný uměle omezovanou konkurenceschopností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová

To, že se ekonomické podmínky u nás rapidně zhoršují, potvrzují nejen dotazníkové průzkumy, ale i tvrdá data. Podle nich se podmínky v českém zpracovatelském průmyslu v červenci opět zhoršily, a to nejrychlejším tempem od ledna. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v červenci na 43,8 bodu z červnových 45,3 bodu, přičemž úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Aktuální zmenšování zpracovatelského průmyslu trvá už 26 měsíců v kuse.

Ubývání průmyslu trvající déle než rok – to opravdu není nějaká běžná cyklická recese. To je uměle vyvolaný úpadek daný uměle omezovanou konkurenceschopností. Grýndýlovské zásahy do ekonomiky činí výrobu a zboží přesně opačné, než jaké by je činil volný trh – totiž dražší, méně uživatelsky příjemné, tedy méně schopné obstát ve srovnání se zahraničními výrobky.

Světlo na konci tunelu není vidět. Spotřebitelé zatím sice stále ještě mají nějaké peníze naspořené, ale úspory ubývají a průmysl nic pěkného pod taktovkou Green Dealu a ESG požadavků nečeká. Nevidím na obzoru nic, co by rozpad evropského průmyslu do konce tohoto roku dokázalo zastavit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…