Skála (KSČM): Úvaha moravského koumáka

24.06.2024 4:31 | Komentář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výzkumu využívání hmyzu jako potraviny

Skála (KSČM): Úvaha moravského koumáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Skála

Ještě jsem se zahloubal do cvrčko salám byznysu, zkoumaného na Mendelově univerzitě, a dovolil si amatérským výpočtem ověřit tvrzení "vědce" z Brna, který zjevně dostal granty na výzkum pojídání hmyzu a hodně by zklamal, kdyby řekl, že to je blbost.

Z průměrné krávy je po roce asi 300 kilogramů kvalitního masa. Průměrný cvrček domácí má jeden gram a dospělé velikosti dosáhne po dvou měsících. Abyste měli stejnou váhu cvrčků, potřebujete jich tedy 300 000. Podle ChatuGPT4o se při chovu vejde zhruba 4000 cvrčků do jednoho metru krychlového. K produkci 300 kilo cvrččího salámu tedy potřebujete 75m3. Vzhledem k tomu, že cvrček roste 6x rychleji než kráva, tak rozpočteno na rok se jedná o 12,5m3. Klimatizovaného, vytápěného prostoru, kde musí být 27 stupňů. Jenže to má ještě jeden háček.

Cvrček je tvořen z většiny vodou, a tak když se usuší, tak ztratí asi 70 procent své hmotnosti. Takže abyste měli 300 kilo cvrčků, potřebujete jich nikoliv 300 000, ale milion. To už je 250 metrů krychlových. To je třeba voliéra o rozměru 10x10x2,5m. To je, prosím, prostor potřebný k nahrazení jedné krávy. A opakuji, vytápěný a klimatizovaný prostor se stabilní teplotou 27 stupňů.

Kravín pro volně ustájených 200 krav zabere plochu zhruba 2000 m2, a když jsem v jednom naposledy byl, měl rozbitá okna a klimoška tam fakt nebyla, řekl bych, že ani topení. Vytápějí si to ty krávy samy. Na stejnou plochu by se tedy vešlo pouze 20 voliér na cvrčky. Když to vynásobím rychlostí růstu 6, tak na stejnou plochu se vejde 120 ekvivalentů krav za rok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Zdůrazňuji slovo koordinace, nebude se jednat o přímou účast

13:09 Prezident Pavel: Zdůrazňuji slovo koordinace, nebude se jednat o přímou účast

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s nejvyššími ústavními činiteli