Skopeček (ODS): Liberální, levicový progresivismus prohrál i u mladých voličů

11.06.2024 14:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům voleb do Evropského parlamentu.

Skopeček (ODS): Liberální, levicový progresivismus prohrál i u mladých voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

V dnešním Press klubu na @frekvence1 jsem hodnotil volby do EP. Ještě jednou jsem poděkoval všem  voličům koalice Spolu a ODS. Výsledky jsem komentoval tak, že to pro ODS není na žádnou oslavu, neboť oproti minulému období ztrácíme jeden mandát europoslance, ani žádnou tragédií, protože se stále ukazuje, že jsme jediným relevantním konkurentem hnutí ANO. Hnutí ANO naštěstí nevyhrálo o parník, ale výsledky musíme brát jako jistou zpětnou vazbu a zdvižený prst ze strany voličů vůči vládní politice.

Ta zpráva voličů je u nás i v řadě států EU taková, že posiluje pravice a oslabuje levice, zejména ta progresivní a zelená. Voliči trestají strany, které tlačí progresivní témata, Green Deal, otevírají dveře masové migraci. Navrh získávají strany, které chtějí opak a často to je na úkor standardních pravicových politických stran, které se za poslední roky příliš posunuly do středu. Budiž to varováním a výzvou, jaká témata a jaký program aktivním, po pravicových tématech volajícím voličům, nabídnout.

Zkrátka liberální, levicový progresivismus prohrál a to i u mladých voličů, což je nadějná zpráva. Výrazně oslabili zelení, což je naděje, že dojde k přehodnocení Green Dealu ničícího prosperitu a životní úroveň evropského kontinentu. U nás na tento trend nejvíce doplatili Piráti a STAN.

Výsledky voleb v Německu a Francii jsou naděje, že oslabí i tlak na stále větší federalizaci EU a přenášení dalších pravomocí z národní úrovně na tu evropskou. Snad tím i u nás všichni dostali jasně najevo, jak přistupovat k nepřijatelným napadům na zrušení práva veta či rychlé přijetí eura.

Tak jen ty výsledky správně přečíst a vrátit evropské politice realismus a racionalitu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Král (ODS): Proboha, pokud se nám nelíbí rozhodnutí jednoho soudce, je tu celá odvolací soustava

21:10 Král (ODS): Proboha, pokud se nám nelíbí rozhodnutí jednoho soudce, je tu celá odvolací soustava

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…