Šojdrová (KDU-ČSL): Ženy političky máme a chtějí se zapojit

14.10.2024 20:23 | Monitoring

Nově zvolené předsednictvo Sdružení žen KDU-ČSL vyzývá delegáty sjezdu KDU-ČSL, aby zvolilo do 10-členného předsednictva alespoň 2 místopředsedkyně.

Šojdrová (KDU-ČSL): Ženy političky máme a chtějí se zapojit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

Celostátní sněm Sdružení žen na svém víkendovém jednání podpořil kandidaturu Šárky Jelínkové, stávající místopředsedkyně KDU-ČSL, Dity Vávrové, předsedkyně MO KDU-ČSL v Náchodě a Moniky Brzeskové, starostky města Kravaře.

„Ženy političky máme a chtějí se zapojit. Všechny tři kandidátky mají zkušenosti z komunální i krajské politiky, mají za sebou významnou profesní kariéru. Navíc dvě z nich jsou na celostátní úrovni zcela novými tvářemi a to také potřebujeme, pokud chceme být pro voliče více zajímaví. Pokud chce KDU-ČSL voličům sdělit, že jim rozumí, pak musí ve vedení být ženy, jinak to u nich budeme stále prohrávat,“ dodává Michaela Šojdrová, nově zvolená předsedkyně Sdružení žen KDU-ČSL.

Šárka Jelínková, místopředsedkyně KDU-ČSL zvažuje, zda bude potřetí obhajovat post místopředsedkyně. V každém případě ale souhlasí s nutností posílení počtu žen ve vedení strany: „Vím, jaké to je být sama v čistě mužském předsednictvu a při vší úctě k mým kolegům, kterých si vážím, tohle není vyvážené společenství. Děkuji za důvěru a podporu, kterou mám od Sdružení žen, vážím si jí. Pro mne tato funkce byla vždy službou, ne osobní ambicí, proto svoji kandidaturu zvažuji a samozřejmě podporuji kandidaturu mých kolegyň.“

Dita Vávrová získala nominaci své okresní organizace v Náchodě, je náchodskou zastupitelkou a získala mandát v právě proběhlých volbách do krajského zastupitelstva. Ke své kandidatuře i k podpoře Sdružení žen říká: „Myslím, že přichází důležitá chvíle v rozhodování o budoucnosti Křesťansko- demokratické politiky, zda o rovnosti mužů a žen bude jen psát ve svém programu anebo ji také bude uskutečňovat. Jako advokátka cítím velkou potřebu řešit konkrétní problémy lidí, zákony musí být srozumitelné a vymahatelné a o to by měla usilovat KDU-ČSL jako parlamentní strana. Vážím si toho, že na komunální a krajské úrovni mám důvěru lidí i svých stranických kolegů a pokud přesvědčím i delegáty sjezdu, věřím, že budu ve funkci místopředsedkyně KDU-ČSL viditelnou tváří naší strany.“

Monika Brzesková je kandidátkou z Moravskoslezského kraje, je zkušenou komunální i krajskou političkou. „Je to pro mě výzva, protože Praha je od nás daleko.

Ale právě proto bych chtěla tuhle výzvu zvednout a zastupovat v předsednictvu členy KDU-ČSL, občany, i ze vzdálených regionů. Chci tak uplatnit své mnohaleté zkušenosti starostky a zastupitelky MSLK. KDU-ČSL potřebuje ve vedení skutečně nové a ženské tváře.“ Říká Monika Brzesková, (miss České republiky 1995).

Místopředsedkyně SŽ, Pavlína Stankayová připomíná, proč je tento volební sjezd tak důležitý: „Sjezd KDU-ČSL zvolí 18.-19. října nové vedení, které povede stranu do zásadních voleb. Proto je tolik důležité, jak viditelné a zajímavé osobnosti do čela zvolí a také to, zda překoná své vlastní hranice a zvýší zastoupení žen v předsednictvu. To nepochybně voliče zajímat bude.“

Předsednictvo SŽ KDU- ČSL pověřilo 1. místopředsedkyni Pavlínu Stankayovou, aby tyto návrhy kandidátek na místopředsedkyně strany dne 18. 10. 2024 na sjezdu podala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Utopistický projekt současné podoby Evropské unie je cesta k záhubě

15:41 Vích (SPD): Utopistický projekt současné podoby Evropské unie je cesta k záhubě

Evropská unie (EU) se během několika desetiletí svého vývoje etablovala jako jeden z největších poli…