Štěpánek (Trikolora): Bílá nemoc Evropské unie

16.07.2024 13:09 | Monitoring

Doletí do dvacátých let 21. století Čapkovo dávné protiválečné memento a zvítězí zdravý rozum, nebo bude Orbán ušlapán davem válkychtivých fanatických unijních Borrellů a Fialů?

Štěpánek (Trikolora): Bílá nemoc Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

Jak se dá ukončit válka? V zásadě pouze dvěma způsoby. Buď jedna strana zvítězí a ta druhá se bezpodmínečně vzdá, nebo se v určitém okamžiku zastaví boje a u jednacího stolu se hledá nějaké kompromisní řešení. Taková jednání obvykle zprostředkovává nějaká třetí strana.

Maďarský premiér Viktor Orbán se vypravil nejprve do Kyjeva, kde jednal s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským, a pak do Moskvy, kde vedl rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V Kyjevě i v Moskvě zjišťoval, za jakých podmínek by bylo možné ukončit ukrajinské válečné šílenství. Chtělo by se říct: klasická mírová mise. A reakce unijních i našich politiků?

„Viktor Orbán v Moskvě nezastupuje naše zájmy ani zájmy EU. Nemá ani žádný mandát vyjednávat naším jménem. Česká pozice je jasná: Putin je agresor, my stojíme na straně Ukrajiny,“ napsal Fiala na síti X. Jak to zařídit, aby Ukrajina zvítězila, Fiala neví. Ukrajinské mrhání lidskými životy ho ale evidentně netrápí.

A co vzkazuje šéf unijní diplomacie Josep Borrell? „Postoje Rady EU k ruské válce proti Ukrajině vylučují oficiální kontakty mezi EU a prezidentem Putinem. Premiér Orbán nedostal k návštěvě Moskvy žádný mandát od Rady EU.“ Tumáš, čerte, kropáč! Co na tom, že ruská armáda postupuje, s Putinem se nebavíme. Do ukrajinské černé díry musíme nasypat ještě více peněz a do smrtícího kafemlejnku lifrovat ještě více zbraní.

Byl jsem ještě kluk, když jsme se školou byli v královéhradeckém Divadle Vítězného února, dnes divadle Klicperově, na inscenaci Čapkova dramatu Bílá nemoc. Karel Čapek tohle protiválečné memento napsal v roce 1937 jako varování před nástupem německého nacismu. V témže roce natočil Hugo Haas také filmovou verzi, ve které si sám zahrál titulní roli doktora Galéna a roli diktátorského maršála svěřil Zdeňkovi Štěpánkovi.

Přesně tenhle dávný, více než půl století starý divadelní zážitek mi vytanul na mysli, když slyším reakce unijních politiků na Orbánovu mírovou iniciativu. A s ním i obava. Doktor Galén, usilující o mír, je totiž v samotném závěru Čapkova humanistického dramatu ušlapán davem válkychtivých fanatiků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petr Štěpánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

22:28 Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…