„V dnešní rychlé době je velmi důležité nezapomínat na naše kořeny. Málokdo například ví, že banďury jsou tradiční podbeskydské papuče vyrobené z filcových odřezků z klobouků. Taky je úžasné, že nezanikly svatební hnětky, plněné koláče tvarované do čtverce. Tyto odkazy se daří uchovávat díky báječným lidem, kteří pokračují v tom, co je naučili jejich rodiče nebo prarodiče,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který tituly Mistr tradiční rukodělné výroby oceněným předával.
„Letos titul získal Štefan Kanaloš, který dlabáním zpracovává dřevo a vyrábí kuchyňské náčiní, misky nebo salašnické potřeby. Tento řezbář je jediným přímým pokračovatelem staré rodové tradice. Naštěstí v ní bude pokračovat vnuk Filip, kterého pan Kanaloš zaučuje už téměř dvě desítky let,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.
V oboru textil získal cenu František Raška, za zpracování textilního odpadu. Technologii výroby filcových banďur se naučil od své maminky. V tradici pokračuje se svou manželkou Eliškou a jsou jediní, kteří se výrobě těchto papučí věnují.
„Další titul získala paní Milada Pohanková z Bernatic nad Odrou. Nebýt ní, možná by se úplně zapomnělo na hnětky. Jsou to slavnostní koláče přeložené do čtverce tak, že mazání uprostřed vytváří kříž. Paní Pohanková učí hnětky péct svou dceru i vnučky. Setkání s lidmi, kteří jsou nositeli řemesel, či lidových tradic je vždy neobyčejně osvěžující. V dnešní přemodernizované době plné nejnovějších technologií, virtuálních prostorů a sociálních sítí je třeba si uvědomovat bohatství, které v těchto lidech máme,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva