Udženija (ODS): Zásadní je rychlá a efektivní pomoc

15.10.2024 8:24 | Monitoring

Hlavní město a zdravotnická záchranná služba pomáhají i v zahraničí, do Bosny a Hercegoviny vyšlou humanitární pomoc.

Udženija (ODS): Zásadní je rychlá a efektivní pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Radní hlavního města Prahy na svém pondělním zasedání schválila humanitární pomoc pro města Jablanica a Konjic v Bosně a Hercegovině. Na místa, která fatálně zasáhly povodně a sesuvy půdy, poputují dva starší záchranářské SUV vozy a defibrilátory. Vozidla používali pražští záchranáři od roku 2008 a v zasažených oblastech mohou ještě vykonat spoustu práce.

„Přírodní katastrofy a humanitární krize neznají hranic a v těchto situacích je zásadní rychlá a efektivní pomoc. Není to poprvé, co naši záchranáři pomáhají v zahraničí. Určitě máte ještě v živé paměti jejich nedávnou pomoc při požárech v Řecku. Solidarita a pomoc je součástí DNA našich záchranářů i ostatních složek IZS a mají v tom moji velkou podporu. Věřím, že tento dar od hlavního města alespoň trochu pomůže lidem v zasažených oblastech a bude také vzkazem od Pražanů, že nám životy druhých nejsou lhostejné, a že jsme tady, když je potřeba pomoci,“ říká náměstkyně pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Vozidla pomohou například dovézt zdravotníky a zdravotnický materiál do míst s poničenou infrastrukturou. Ve zmíněných oblastech přišly o život desítky lidí, byla zdevastována města, přístupové cesty, silnice i železnice. Osobně dar pojede předat se svými kolegy ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch. „Mezinárodní spolupráce záchranářů není nic neobvyklého. Naopak hraje klíčovou roli při zvládání mimořádných událostí a katastrof. Koordinace, sdílení zdrojů a odborných znalostí by měla být samozřejmostí a naší profesní i etickou povinností. Záchrana životů a zdraví lidí je pro nás prioritou – bez ohledu na národnost, rasu, náboženství, pohlaví nebo jakékoliv jiné rozdíly. Dnes pomůžeme kolegům v Bosně my, příště určitě bez váhání pomůže někdo nám,“ dodává Petr Kolouch.

Celková hodnota daru je 439 300 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

nelegální migrace

Tvrdíte, jak víte, co a jak se musí změnit, aby se zastavila nelegální migrace. Můžete být konkrétnější nebo zůstanete jen u této fráze, kterou od politiků slyšíme neustále?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Green deal je cesta k úpadku. Není to nic jiného než pomalá zelená smrt

13:02 Rajchl (PRO): Green deal je cesta k úpadku. Není to nic jiného než pomalá zelená smrt

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.