Zdechovský (KDU-ČSL): Ne, fanatičtí odmítači jádra opravdu nemohou být eurokomisaři!

29.08.2024 7:17 | Monitoring

V plném proudu běží jednání o novém složení Evropské komise a reálně hrozí, že energetika v Evropě může mít brzy veliký problém.

Zdechovský (KDU-ČSL): Ne, fanatičtí odmítači jádra opravdu nemohou být eurokomisaři!
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Na eurokomisařku pro energetiku totiž Španělsko navrhuje socialistickou političku jménem Teresa Ribera. Ta je známá svým tvrdým postojem proti jaderným elektrárnám.

Chce, aby se Evropa naprosto jednostranně spoléhala jen na obnovitelné zdroje energie. Pokud by se zmíněná španělská socialistická politička skutečně stala komisařkou, země, pro něž je jádro klíčovou součástí energetického mixu, i pro nás v Česku by to znamenalo vážný důvod k obavám.

Největší zdroj v Evropě

Jaderné reaktory produkující elektřinu jsou sice aktuálně v provozu ve 12 z 27 zemí Evropské unie, tedy méně než polovině členských států, což ale jaderné energii nijak neubírá na významnosti. Nukleární elektrárny má v plánu stavět Polsko a o návratu k jádru uvažuje i Itálie.

Velká část Evropy zažívá jadernou renesanci. Pro některé možná překvapivě více než pětina elektřiny v EU vzniká právě díky štěpení jádra. Pokud počítáme jednotlivé obnovitelné zdroje samostatně, jádro je v rámci EU dokonce největším zdrojem energie vůbec!

Uvnitř EU už se navíc loni zformovala poměrně široká jaderná koalice v čele s Francií, k níž se vedle Česka připojily také Bulharsko, Chorvatsko, Finsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Švédsko. Jejím cílem je spolupráce při rozvoji jaderné energie a posílení významu tohoto zdroje energie při dekarbonizaci.

Česko se nemůže spoléhat jen na OZE

Není divu. Mnohé evropské země včetně Česka by jen těžko hledaly alternativu k jaderné energii. Pokud má veškerá elektřina pocházet z čistých zdrojů, nicméně daná země nemá dobré předpoklady pro obnovitelné zdroje (voda, vítr, slunce) a zdroj má být navíc stabilní a vydatný, prakticky žádná jiná možnost, než právě jádro nám alespoň prozatím nezbývá.

Jakékoli opětovné omezování či znevýhodňování jádra by znamenalo katastrofu pro výrobu elektřiny v řadě zemí včetně Česka. Například ve Francii jaderné elektrárny zajišťují v současné době výrobu zhruba dvou třetin elektřiny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Zákoník práce jako trhací kalendář

6:03 Prokšanová (KSČM): Zákoník práce jako trhací kalendář

Zákoník práce je zárukou naplňování našich práv, protože ve vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel taháme …