Zeman (PRO): Statečnost a obrana národa versus loajalita, která hraničí s patolízalstvím

14.10.2024 19:20 | Komentář

O některých věcech se v Bruselu nemluví. Jsou prostě tabu. Jedním z nich je kritika Green dealu a všech opatřeních - byť sebedestruktivnějších – s Green dealem spojených. Pochybovat o navrženém boji s klimatickými změnami (ve stylu „poručíme větru, dešti“) se zkrátka nesmí. Také pan Mario Draghi, dřívější předseda italské vlády a prezident Evropské centrální banky, ve své zprávě pro Evropskou komisi ohledně zaostávání evropské ekonomiky oproti Číně a USA si kritiku Green dealu vůbec nemohl dovolit. A to ikdyž jeho zásadní vliv na deindustrializaci Evropy je zřejmý a chtěný.

Zeman (PRO): Statečnost a obrana národa versus loajalita, která hraničí s patolízalstvím
Foto: Archiv Marek Zeman
Popisek: MUDr. Marek Zeman, MBA

Obdobné je to i pokud se týká nastoupené cesty (mimochodem vytýčené již při vzniku EU v roce 1993) k evropskému sociálně-progresivistickému federativnímu státu. Maďarské předsednictví Rady EU od 1.července 2024 (do 31.12.2024), které si vytklo za cíl skutečnou spolupráci mezi členskými zeměmi EU, je trnem v oku většiny bruselských představitelů a především předsedkyně EK paní von der Leyenové, která v něm vidí prvky nesouhlasu a možná i vzdoru s jí navrženou cestou, která se plně ztotožňuje se všemi opatřeními Green dealu a která vede k další eskalaci bojů na Ukrajině.
 
Ve čtvrtek 10. října na plénu zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku došlo ke konfrontaci s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který poté, co bylo maďarské předsednictví podrobeno vesměs neoprávněné a mnohdy až urážející kritice ze strany několika probruselských europoslanců a také ze strany samotné předsedkyně EK a on sám byl opakovaně nepřímo napadán z diktátorství a podpoře Ruska, se jasně proti této kritice ohradil s tím, že zvažoval svoji reakci, ale když někdo napadne Maďarsko, je povinen jej hájit. Viktor Orbán se opíral o výsledky voleb v Maďarsku, které jednoznačně vyhrává, přičemž demokratičnost těchto voleb nelze zpochybnit. Odmítl tvrzení, že podporuje Putina v jeho válce s Ukrajinou s tím, že přeci v každém konfliktu je třeba hledat diplomatické řešení a ne jej dále vojensky eskalovat. Fakta, která jeho slova podporují, jsou navíc jednoznačná. Stávajícím největším dovozcem ruského plynu v Evropě je nyní Francie, která jej odebírá 4x více než například zmiňované Maďarsko, byť jako stlačený zemní plyn po moři, zatímco Maďarsko plynovody přes Turecko nebo Ukrajinu. Pokud jde o nelegální migraci, tak Maďarsko na rozdíl o vlast-ních orgánů EU tuto migraci nepodporuje, ale účinně se jí bráni a Evropu před ní chrání. Ne ve všem souhlasím s maďarským premiérem, ale pro jeho odvahu a statečný postoj si jej vážím.
 
V této souvislosti mě nemůže nenapadnout srovnání s rokem 1867, kdy po létech bojů došlo ke změně postavení Maďarů v rámci Rakouského císařství a vzniklo na základě tzv. rakousko-uherského vyrovnání Rakousko-Uhersko, kdy Uherské království bylo postaveno na roveň Rakouskému císařství a František Josef I. byl korunován na uherského krále. Navíc Maďaři získali vlastní parlament a vlastní vládu, byť jen s některými samostatnými ministerstvy. A Češi prakticky nic. Sice se snažili, ale nijak důrazně, spíše mocnářství podporovali. 
 
Inu servilita a podpora všeho, co nám Brusel přináší, nám dlouhodobě nic dobrého nepřinese. Protože, když souhlasíš vždycky, ani se od tebe nic jiného nečeká. A přidělované pozice v rámci EU- eurokomisariát pro mezinárodní partnerství pro pana Síkelu – jsou toho důkazem.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Utopistický projekt současné podoby Evropské unie je cesta k záhubě

15:41 Vích (SPD): Utopistický projekt současné podoby Evropské unie je cesta k záhubě

Evropská unie (EU) se během několika desetiletí svého vývoje etablovala jako jeden z největších poli…