„Musíme pomoci Ukrajině. I za cenu vlastních ztrát a nepohodlí.“ Fiala burcoval ze Sněmovny

24.02.2022 16:38

„Musíme jednat morálně,“ vymezil premiér Fiala pozici vlády k ukrajinské krizi. Ukrajina je náš přítel, země, se kterou máme společnou historii a jejíž občané jsou našimi spoluobčany. A proto ji musíme podpořit i za cenu vlastního nepohodlí.

„Musíme pomoci Ukrajině. I za cenu vlastních ztrát a nepohodlí.“ Fiala burcoval ze Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Jediný bod mimořádné schůze sněmovny, kterou svolala Markéta Pekarová Adamová, zněl „Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské invazi na Ukrajině“.

Poslanci hned na úvod schválili účast ukrajinského velvyslance Jevhenyje Perebyjnise, načež se Sněmovnou rozezněla ukrajinská hymna.

Poté přistoupil k pultíku premiér Petr Fiala, který připomněl, že poslední informaci podával dva dny nazpátek a řekl, že Evropa je krok od války. „Nejčernější scénář, před kterým mnozí varovali, se naplnil,“ konstatoval. Suverénní a demokratická Ukrajina, země se kterou máme historické vazby a která je naším přítelem, byla napadena, připomněl.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„K přátelům se nemůžeme obracet zády, i za cenu vlastního nepohodlí a vlastních ztrát,“ zdůraznil. Jednat máme společně, rozhodně tvrdě. „A musíme jednat morálně,“ vysloužil si potlesk.

Fiala bude v EU prosazovat co nejtvrdší postoj proti Rusku.

Tvrdit, že ČR se válka netýká, by bylo nekorektní. „Chtěl bych ale občany uklidnit,“ ujistil. „Díky prozíravosti vlád jsme nyní v NATO a v bezpečí.“

Vláda je podle Fialy připravena na jakýkoliv další vývoj, včetně ekonomických dopadů. „Ukrajině pomáhá ČR kontinuálně a tuto pomoc v posledních týdnech navyšujeme,“ ujistil Fiala. Zmínil také dar 4000 tisíce nábojů do děl, poskytnutý v lednu.

„Bezpečnostní rada státu rozhodla o okamžitém uvolnění prostředků pro humanitární pomoc,“ informoval poslance. Celkem se má jednat o 50 milionů korun z rozpočtů ministerstev vnitra a obrany. Zmínil možnosti převozu zraněných do českých nemocnic přes program Medevac.

Závěrem Fiala poděkoval prezidentovi i opozici za to, že i když v řadě vnitropolitických otázek mají jiný názor, zde se s vládou shodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…