„Popraskané žilky eurohujerů.“ Orbán míří do čela EU. Odhad, co provede

25.06.2024 19:40 | Komentář

Udělejme Evropu opět velkou. S upraveným Trumpovým sloganem vyráží maďarský premiér Viktor Orbán řídit z pozice předsednické země Evropskou unii. Přinášíme pohledy českých politiků na to, co se během nadcházejících šesti měsíců může změnit.

„Popraskané žilky eurohujerů.“ Orbán míří do čela EU. Odhad, co provede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico navštívili bývalého českého prezidenta Miloše Zemana

Maďarská vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána v pondělí přebírá půlroční předsednictví v Evropské unii. Budapešť pro svých šest měsíců vlády nad EU zvolila heslo, které rozhodně není všední. Upravila notoricky známý slogan Donalda Trumpa dp podoby Make Europe Great Again. Tedy česky, Udělejme Evropu znovu velkou či skvělou. 

Ministr pro evropské záležitosti z Orbánovy vlády János Bóka uvedl, že se zaměří na sedm priorit, mezi něž patří posílení konkurenceschopnosti Evropské unie či rozvoj obranného průmyslu. 

Bóka dále sdělil, že maďarské předsednictví si vytyčilo též bezpečnost a řešení migrační a návratové politiky. Kromě toho chtějí učinit pokroky v rozšíření EU o země západního Balkánu, kdy zejména Srbové čekají na pokrok v přístupových rozhovorech dlouhé roky. Logem předsednictví bude Rubikova kostka, která je pojmenovaná po jejím tvůrci maďarského původu.

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety obrátily na české politiky napříč politickými stranami se stručnou otázkou – co od maďarského předsednictví očekávají?

S určitou dávkou skepse odpověděl senátor a dlouholetý starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS). „Obávám se, že maďarské předsednictví nic nezmění. Ale uvidíme, třeba překvapí,“ napsal redakci Paramentních listů.cz.

„Očekávám, že Maďarsko vytěží z předsednictví pro sebe a své zájmy víc, než dokázala Fialova vláda vytěžit pro Českou republiku za našeho předsednictví,“ míní předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se nestane nic zvláštního. „Podle mě dojde ke zvolení nového vedení EU. To bude největší věc,“ řekl.

„Budu doufat, že do půlročního předsednictví vnese Maďarsko více selského rozumu. Byla jsem naprosto v šoku, když jsem četla, že EU hledá kličku, jak případně obejít veto právě Maďarska v případě toho, že by nesouhlasilo se zbraněmi pro Ukrajinu. Otevírá se tady Pandořina skříňka, která se může vymstít. Jestli se touto cestou EU vydá, pak ať se Unie nediví, pokud její důvěryhodnost a podpora mezi občany klesne na absolutní minimum!“ zareagovala předsedkyně KSČM a lídryně kandidátky STAČILO! Kateřina Konečná.

Předseda SPD Tomio Okamura míní, že o tom, co očekávat můžeme, lze jen spekulovat, ale jasné prý je, co se určitě nestane. „Maďarsko určitě nebude posilovat úsilí EU zahájit přímou válku s Ruskem, což by byl konec Evropy. Maďaři určitě nebudou posilovat tlak na federalizaci a na konec suverenity členských zemí a nepodstrčí nám tak ohavné dokumenty jako byl migrační pakt za předsednictví ČR. Od Maďarska čekejme respekt k národům a státům Evropy, respekt k právu každé země, každého jednotlivce mít vlastní názor, a právo na svobodu, které se EU po léta usilovně snaží na maximum osekat,“ odpověděl Okamura.

„Myslím si, že přístup maďarské vlády bude odpovědnější, než dnes většina Evropy čeká,“ reagoval šéf SOCDEM Michal Šmarda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Těšme se na neutuchající kritiku Maďarského předsednictví, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVonRupp , 26.06.2024 9:12:45
a dehonestováni Orbána. Leyenovská EU přece nemůže dopustit nějaké konzervativní změny, natož zdravý rozum. Ale může to být dobrý krok k další erozi, už tak dost nahnilých progresivistických struktur toho chorobného svazu. Držím Orbánovi palce.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…