Poslanci rozhodli o sjednocení pravidel pro kontroly na úřadech

07.12.2012 12:27 | Zprávy

Sněmovna schválila novelu zákona o finanční kontrole, a to i přesto, že předseda kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) navrhoval normu zamítnout. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Zákon má zkvalitnit systém kontrol a posílit odpovědnost vedoucích pracovníků za svěřené peníze.

 Poslanci rozhodli o sjednocení pravidel pro kontroly na úřadech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Cílem novely je odstranit současné nejzávažnější problémy finanční kontroly a sjednotit systém kontroly využívání peněz z evropských fondů i ostatních veřejných peněz.

Novelu ale řada poslanců kritizovala. Kupříkladu místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. Za sněmovním pultíkem kromě jiného zmínil, že novela je pouze uzurpací moci v rukách ministra financí, který tak posílí svoji vlastní politickou moc. Dokonce kontrolní výbor doporučoval vládě, aby návrh novely vzala zpět.

Ministr financí Miroslav Kalousek na to reagoval tím, že si je vědom toho, že tato novela je jen polovičatým krokem ambice, kterou chce stát učinit ve finanční kontrole.

Je to naléhavý imperativ ve vztahu k EU

"Bohužel se přijetí této novely stalo pro Českou republiku mimořádně naléhavým imperativem ve vztahu k EU," poznamenal Kalousek. 

Uvedl také, že nejpozději do konce května předloží návrh nového zákona o finanční kontrole. Jde podle něj také o jednu z podmínek, kterou dala Evropská komise české straně jako podmínku k obnovení čerpání peněz ze strukturálních fondů. Česko se podle něj zavázalo, že novelu parlament schválí do konce roku.

Jak zjistila ze sněmovních tisků ČTK, podle návrhu má vzniknout dvoustupňový systém finanční kontroly ve veřejné správě. V rámci prvního stupně se posílí odpovědnost manažerů za kontroly a v rámci druhého stupně bude vytvořen sytém auditu. Ten bude vyhodnocovat funkčnost a účinnost zavedených kontrol. Podle vlády se sníží náklady na kontrolní činnost na úřadech s malým počtem zaměstnanců a zákon také nepředpokládá, že by se zřizovala nová pracovní místa.

 


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…