Neplní, co má. Pod Václavem Moravcem přitápějí i vládní kruhy

13.08.2024 13:38 | Zprávy

Moderátor Václav Moravec, který na obrazovkách České televize ve stejné roli vystupuje více než 20 let, neplní ve „svých“ Otázkách funkci veřejnoprávního pořadu. Po nedávných změnách v ČT se začíná mluvit i o úpravě či zrušení OVM. V anketě PL s kritikou přišli nejen představitelé opozičních stran, ale i hlas z vládního tábora.

Neplní, co má. Pod Václavem Moravcem přitápějí i vládní kruhy
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

Po zrušení pořadu 168 hodin, který na obrazovce ČT 1 zhruba 18 let uváděla Nora Fridrichová, se zevnitř televize začaly ozývat hlasy, že všem změnám ještě nemusí být konec.

Konkrétně by dalším krokem nového generálního ředitele Jana Součka a jeho vedení by prý mohl být pořad Otázky Václava Moravce. Nemá prý jít rovnou o jeho rušení, ale úpravu stávajícího formátu s tím, že Moravce by každý druhý týden střídala ženská moderátorka. 

„Přijdou změny. Jediné, co zatím není zcela jasné, zda pořad zmizí úplně, anebo se přejmenuje a Moravec se tam bude střídat s dalším kolegou či kolegyní. Jestli se neurazí a nepráskne v takovém případě dveřmi, těžko říct. Jisté je, že by se nic nestalo. Pokud pořad zůstane a bude ho moderovat například některá z moderátorek, vše zůstane fakticky při starém, pouze by nejspíš došlo k jisté změně stylu vedení pořadu. Jinak by ta změna nedávala logický smysl,“ prozradil PL v minulém týdnu zdroj z České televize.

ParlamentníListy.cz se proto obrátily na politiky s anketní otázkou, zda by změny ve formátu pořadu, anebo dokonce jeho úplně zrušení bylo správné či nikoli.

Předseda sněmovního mediálního výboru a poslanec ANO Patrik Nacher věc komentovat nechtěl. „Nebudu se, na rozdíl od některých koaličních politiků, vyjadřovat k jednotlivým pořadům ČT a jejich moderátorům, to mi nepřísluší,“ uvedl Nacher.

Poslanec ODS Karel Krejza si není jistý. „Nevím. Většinou se to zjistí ex post,“ sdělil.

„Pořad OVM je dlouhodobě neobjektivní. Moderátor VM si jako hosty zve jedny a ty samé hosty. Hosté z vládnoucí koalice jsou vždy v přesile, a to včetně moderátora. Například předseda hnutí SPD Tomio Okamura nebyl do tohoto pořadu pozván již dlouhých devět let, aby náhodou národ neslyšel pravdu. Jedná se o pořad s dlouhodobě klesající sledovaností, které přispívá zejména osoba samotného moderátora. Pokud by byl pořad zrušen, vůbec nic by se nestalo a osobně bych to podpořil. Je to však věcí zejména generálního ředitele ČT Součka,“ vzkázal poslanec SPD Radovan Vích.

Kriticky se vyjádřil europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Pan Moravec dlouhodobě neplní funkci veřejnoprávního pořadu, ale pořadu pro jeho kamarády,“ řekl.

„Já především nerozumím dlouhá léta trvajícímu stavu, kdy ve veřejnoprávní televizi je hlavní diskusní politický pořad pojmenován po soukromé osobě. Komerční televize si něco takového jistě může dovolit, ale u televize veřejné služby, jak je často a s oblibou Česká televize nazývána, pokládám budování jména moderátora za peníze koncesionářů jako krajně neetické a nevhodné. O nutnosti budování nestrannosti a novinářské vyváženosti tohoto pořadu již bylo řečeno v minulosti tolik, že se k tomu snad nemá smysl více vyjadřovat,“ vyjádřil se Boris Šťastný, kandidát do Senátu za ANO a Motoristy sobě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějakou kačku sice bude ČT priplacet za topení,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 13.08.2024 14:06:33
... ale bez Moravce bude líp.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …