Pluk Azov v Praze: Podezření. Přišli pro dezertéry? Zasáhne policie? Vře to

30.07.2024 16:45 | Komentář

Evropské turné ukrajinských bojovníků z uskupení Azov se smrsklo. Berlín, Kolín nad Rýnem a další evropská města akci vystavila stopku. Praha nikoli. PL se zeptaly českých politiků, co si myslí o akci skupiny kritizované za inklinaci k nacistické ideologii.

Pluk Azov v Praze: Podezření. Přišli pro dezertéry? Zasáhne policie? Vře to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Batalionu Azov

ParlamentníListy.cz opakovaně informovaly o chystaném turné ukrajinských bojovníků z praporu Azov po Evropě, kde jedna ze zastávek patří i české metropoli.

Situace se v čase změnila a některá evropská města na západ od nás vystavila „Azovákům“ stopku. Zrušeno bylo jejich vystoupení v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a nejspíš i v Bruselu nebo v Rotterdamu.

Podle dostupných informací se zdá, že akce dle plánu proběhne v České republice a v Litvě. ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků, co říkají na to, že se v Praze akce tohoto typu uskuteční.

Zabránit jejímu konání chce europoslankyně Kateřina Konečná, která vyzvala ministra Lipavského, aby se on a případně celá česká vláda proti akci ohradili a distancovali. K ničemu takovému ale nedošlo. 

V odpovědi Lipavský místo toho začal mluvit o Putinovi, sovětských tancích a roce 1968. „Kateřino, stačilo. Při čtení jsem zaváhal, za jaký stát jste to byla zvolena. Brzy si připomeneme výročí okupace sovětskými tanky. Ty stejné tanky nyní vraždí na Ukrajině a Putin by je rád viděl ještě dál. Jestli někdo napodobuje nacisty, vražděním a unášením dětí, je to Rusko,“ vzkázal Lipavský.

„Pan ministr Lipavský neumí číst, anebo nemá žádné argumenty proti tomu, co jsem mu napsala. Coby správný člen Fialovy asociální vlády umí jen nálepkovat,“ řekla PL Kateřina Konečná.

Podle jejích slov není pochyb o tom, že v uskupení Azov jsou neonacisté a lidé obdivující Hitlera. „Azov založil neonacista Biletský, známý také jako Bílý vůdce. Jeden z bojovníků Azovu si například zapózoval v Osvětimi a měl přitom na sobě tričko s Hitlerovým citátem. Přímých důkazů je celá řada a mnoho z nich jsem uvedla v dopisu ministrovi Lipavskému,“ dodala.

„Význam a přínos akce neumím ohodnotit. Pokud jde o symboliku připomínající fašistické symboly,  tak ta je na Ukrajině poměrně častá. Podle informací, které mám, se ale neváže k fašismu. Spíš k ukrajinskému nacionalismu. Koneckonců svastika má svůj původ v Himaláji. Akce mě nijak nepobuřuje,“ napsal redakci poslanec ODS Karel Krejza.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová míní, že by, pokud se akce uskuteční, měla zasáhnout policie. „Je třeba si hlavně položit otázku, k čemu má podobné vystoupení, nad kterým je třeba se pokřižovat, vlastně sloužit, protože Azov není žádná taneční skupina. Popularizaci války? Vraždění? Nacismu? Umožnit propagaci něčeho podobně válečně zrůdného, navíc z cizí země, na území vlastní země, je nejen za hranou vkusu a hrdosti, ale podle mého názoru i za hranou zákona. V každém případě ten, kdo přijde Azovu tleskat, jako by šel tleskat Hitlerovi. A ještě za to platil vstupné. Pokud tomu tedy také jako sebevědomá země nezabráníme, doufám, že to bude policie přísně monitorovat, a bude-li třeba, tak zasáhne,“ reagovala senátorka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zakázali, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 30.07.2024 17:16:32
jsme vystoupení ruské operní zpěvačky, která ale po celé EU může vystupovat. Zakázali jsme účast ruských sportovců v našich ligách, soutěžích. Přitom na Západě i v samotné USA hrát mohou. Povolíme vystoupení členů nacistického pluku u nás a po celé EU je zakáží. U Vás, Fialo, je to jako se vším. Tvrdíte, že patříme na Západ ale ve skutečnosti nás táhnete na Východ na Ukrajinu! Prostě zase lžete!!!

|  42 |  0

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …