Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet

02.11.2011 10:36

AKTUALIZOVÁNO Sněmovní debatní maratón pokračuje už druhý den. Schvalování vládních reforem blokují totiž obstrukce opoziční ČSSD. Právě proto dolní komora parlamentu jednala nepřetržitě dvacet hodin, brzy ráno však na žádost komunistů a ČSSD schůzi na dvě hodiny přerušila. Prezident Václav Klaus obstrukce sociálních demokratů zkritizoval s tím, že noční maraton považuje za smutný a absurdní.

Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Sněmovní schůze pokračuje od devíti hodin, od kdy se poslanci mají věnovat návrhu státního rozpočtu na příští rok. Jenže i dnes ráno začali zákonodárci zdlouhavým hlasováním o programu schůze. Ministr financí Miroslav Kalousek předstoupil za mikrofon kvůli rozpočtu až téměř půl hodiny poté.

„Na rozdíl od ČSSD jsou komunisté bez jízdního řádu. U nás je to opřené o spontánní nasazení a vystoupení jen garanta. Teď oholit a hurá na rozpočet," hlásil před osmou hodinou ranní ParlamentnímListům.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš. Poslanci totiž schůzovali téměř 15 hodin, aniž by se hlasovalo o jediné předloze.

K jednání sněmovny:
Kalousek zajásal, že poslance zase vidí a pak představil rozpočet

Do kritiky poslanců ČSSD se pustil prezident Václav Klaus. Hlavě státu vadí jejich probíhající obstrukce a noční maraton považuje za smutný a absurdní. Byl sice podle svých slov vždy ideologickým odpůrcem ČSSD, ale viděl ji jako státotvornou stranu. Pokud by ovšem pokračovala v takové politice, tak by tento potenciál ztratila, uvedl Klaus.

Včerejší a noční vývoj podrobně ZDE

„My se domníváme, že máme jako demokratická opozice povinnost upozornit na všechna rizika, která jsou spojena se snahou vlády privatizovat část průběžného důchodového systému," vysvětlil brzy ráno Radiožurnálu předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Jednání o rozpočtu podle něj opozice blokovat nebude.

„Obstrukce je namířena proti návrhům, které přišly ze Senátu, ne proti státnímu rozpočtu. Je třeba, aby Česká republika měla včas schválený státní rozpočet, neznamená to ale, že bychom ho pokládali za dobrý nebo že bychom se pro něj chystali hlasovat," uvedl dále Sobotka.

Související:  

"Je mi potěšením, že po dvou hodinách zase vidím vaše tváře," zmínil v půl desáté dopoledne ministr financí Miroslav Kalousek, který za sněmovní pultík přistoupil čerstvě oholen. A pak spustil s představováním rozpočtu. Mimo jiné uvedl, že se ekonomika a hospodářství EU svezlo za poslední týdny dolů a malá česká exportní ekonomika nemůže tak logicky zůstat nezasažena.

Kalousek dále poslance informoval, že podle pondělní prognózy ministerstva financí zpomalí růst HDP z dosud předpokládaných 2,5 procenta na jedno procento. To podle něj bude znamenat propad příjmů o 17 až 18 miliard korun. Navíc panuje mimořádně vysoké riziko, že lednová prognóza ministerstva financí předpoví pokles ekonomiky, ne její růst, uvedl. 

Sobotka: Jen jeden viník?

Poté nastoupili kritici Kalouskova rozpočtu - poslanci z ČSSD a KSČM. "Říká se tomu Kalouskova finta," spustil v kritice například šéf ČSSD Bohuslav Sobotka za sněmovním pultíkem. Finta to je podle něj proto, že Kalousek teď předkládá nějaká čísla a již dopředu ví, že v únoru je bude muset předělat a to kvůli menšímu ekonomickému růstu českého hospodářství. „Kalousek tvrdí, že v únoru to předělá, takže to jsou fiktivní peníze a teď o nich budeme hlasovat," zmínil dále Sobotka.

„Našli jste jediného viníka a tím je eurozóna," zdůraznil dále Sobotka, když připomněl předzvěst, že místo dvou a půl procent hospodářského růstu bude tato cifra činit jen jedno procento. „To ale bude propad 15 až 20 miliard korun," podotkl k tomu.  

Kabinet totiž v minulých týdnech sestavil návrh hospodářského plánu na základě optimističtější prognózy hospodářského růstu, než jaký předpokládají nové odhady. Vládní politici ale na to říkají, že po lednové predikci připraví novelu zákona o státním rozpočtu.

Sobotka také kritizoval vládu za to, že hlavní vládní záchrana je jen ve zvyšování DPH a s tím se také počítalo při poklesu schodku rozpočtu. "Pokud by vláda tyto peníze nevytáhla ze spotřebitelů, tak by nebyla schopná  schodek snížit," burácel dále šéf socialistů a hned na to zkritizoval, že vláda také ono zvýšení DPH zakalkuluje do důchodové reformy.

Rozpočet podle šéfa ČSSD navíc povede k další destrukci veřejných služeb, systém veřejných rozpočtů zase destabilizují vládní reformy. "Rozpočet poškodí českou ekonomiku a skrývá v sobě další plošné škrty," soudí.  Je dle něj třeba například zrušit nebo odložit zavedení druhého důchodového pilíře, neprovádět daňovou reformu, čerpat evropské fondy, expandovat na rostoucí zahraniční trhy a bojovat s daňovými úniky.

Bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Jiří Paroubek podotkl, že schodek 105 miliard je u vlády rozpočtové odpovědnost "pěkná porce".  "Vláda nedělá nic, aby podnítila spotřebu obyvatel," řekl a vysvětlil, že vládní strany vycházejí vstříc spřízněným firmám, na lidech s nižšími a středními příjmy ale šetří.

I on kritizoval chystané změny v sazbách DPH, ale také zmínil potřebu zavedení daňové progrese     

Dolejš: Sestupný trend ekonomiky nekončí

"Makroekonmiká východiska jsou vážná. Ale my rezignujeme na to, říct si pravdu," zdůraznil pak kromě jiného ve své řeči ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

"Čísla jsou virtuální a máme o nich hlasovat absurdním způsobem jako o tom, co je socháno do kamene," komentoval vládní návrh rozpočtu Dolejš.

Úsporná opatření podle něho podvazují ekonomiku a takové recepty na krizi jsou zavádějící a falešné. "Potřebujeme politiku, která nebude jen škrtat," zdůraznil a volal po daňové progresi a po vyšším zdanění firem. "Pořád, pokud bude u nás stabilní prostředí, u nás bude nabídka zajímavých projektů, tak seriózní výrobní kapitál nebude zdrhat. To není taková plachá srnka jako ti, kteří sem přišli jenom spekulovat, a když zjistí, že nenapasou, tak utíkají o pár kilometrů dál na východ," uvedl k možným vyšším korporátním daním. 

Komunistický lídr Vojtěch Filip pak za sněmovním pultíkem připomněl, že KSČM návrh státního rozpočtu rozhodně nepodpoří.

Zaorálek: Je to, hlupáku, o ekonomii, ale i o dalších věcech

Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) není otázka státního rozpočtu zdaleka jen otázka ekonomická.

„Jestli Bill Clinton měl na desce stolu v Oválné pracovně nápis It´s about economy, stupid", tedy "je to, hlupáku, o ekonomii", tak dnes stále častěji se ozývá vlastně v reakci na tento známý Clintonův bonmot, že je to o celé řadě dalších věcí, o obecné politice a o souvislostech, ve kterých se ekonomie odehrává.

Podle něj je rozpočet kromě jiného také o tom, zda vláda má věrohodnost před občany a jestli před veřejností má habitus dobrého hospodáře. „Mně připadá, že tahle věrohodnost se zacházením s finančními prostředky státu, to je první předpoklad," podotkl k tomu.

„Podmínkou toho, abychom se vážně zabývali rozpočtem, abychom mluvili o nějakých ostrých nebo tupých škrtech, podmínkou toho, abychom předstupovali před veřejnost a říkali jí, že se bude muset uskrovnit nebo utáhnout opasky v dalším období, je, abychom předvedli, že skutečně chceme pečlivě, starostlivě zacházet s veřejnými penězi," zmínil k tomu dále Zaorálek.

Podle něj v podmínkách ekonomické krize je šetrnost a dobré hospodaření pak oprávněný požadavek a to v souvislosti s bojem s korupcí. „A my v této sněmovně vlastně paralelně s tímto rozpočtem se zabýváme také zákony, které se týkají boje s korupcí. A pro zacházení s finančními prostředky je zvládnutí parazitování na veřejných penězích v České republice jedna ze základních věcí," zdůraznil mimo jiné Zaorálek.

Více zde:

Po prvním čtení zákona o státním rozpočtu, kde asi opozice od obstrukcí ustoupí, by se poslanci měli znovu věnovat schvalování vládní novely o stavebním spoření a zákonům zdravotnické, sociální a důchodové reformy, které sněmovně vrátil Senát.

Koalice chce přitom tyto normy projednat za každou cenu, tedy i za cenu kontinuálního jednání, které vlastně pokračuje od včerejších jedenácti hodin. Z programu proto dnes na žádost poslanců z koalice zmizely všechny dosud neprojednané body. Poslanci tedy nebudou jednat na této schůzi o daňové reformě, o novém občanském zákoníku ani o velké novele zákona o zadávání veřejných zakázek.

Program schůze převraceli, jak to šlo

Poslanci se včera několik hodin přeli o programu schůze.  Hned na začátku jednacího dne se tak úterní jednání sněmovny zadrhlo. Poslanec z ČSSD Jeroným Tejc začal totiž žádat dolní komoru parlamentu o to, aby prohlasovala výraznou změnu programu, která vlastně všechny připravené body obrátila naruby.

Více zde:

Fakticky tak začali zákonodárci "pracovat" až v 16.30 hodin. Jenže ještě předtím vše zamotal komunistický poslanec.

Vladimír Koníček z poslaneckého klubu KSČM totiž po pauze zmínil, že navrhuje na dnes přerušení schůze a to kvůli nevyjasněnému stanovisku k tomu, zda je nebo není možné k senátním tiskům dávat veto. To mu ale poslanci převahou koaličních hlasů stejně neodhlasovali a tak o prvním bodu dnešní schůze začali jednat de facto až v 16.30 hodin. První bodem se pak stala novela o stavební spoření a jeho státní podpoře.

Jednání sněmovny bylo následně po třech hodinách projevů zejména opozičních poslanců předrušena podruhé, když si přestávku vyžádal pro změnu šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik s odůvodněním, že poslanci potřebují pauzu na občerstvení. Jednání bylo přerušeno do 20:20.

Po této přestávce probíhala diskuze beze změny. Rozruch v řadách opozice pak vyvolal nejprve předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta, který nabádal poslance levice, aby zanechali obstrukcí, aby se sněmovna mohla dobrat nějakého konce.

"Já bych si dovolil tady připomenout takovou velkou životní pravdu, kterou jsem se nedávno dočetl, a to, že včely mají med, neboť mají královnu. My máme prd, protože máme parlament," dodal Bárta.

Ráno: Zasekneme to pauzou, pak rozpočet 

V českých parlamentních vodách naprosto nevídané, ale i v takový čas, jako je šestá hodina ranní poslanci perlili. Tak například poslanec a lékař David Rath (ČSSD) se za mikrofonem optal, zda je postaráno o občerstvení poslanců a další základní záležitosti. Místopředsedkyně Kateřina Klasnová (VV), která v tuto chvíli jednající sněmovně předsedá, mu odpověděla, že "o některou péči" se musí poslanci postarat sami, například o vyčištění zubů a další hygienické návyky. O další záležitosti bude postaráno"

Rath k tomu dodal to, že opoziční poslanci si zuby čistí a nemají s tím problém, asi tedy podle něj Klasnová myslela koaliční poslance, kterým je potřeba to připomínat.

V sedm hodin ráno poslanci stále projednávali zrušení stavebního spoření, který "zasekli" nejprve dlouhým řečněním a později přestávkou, kterou si vyžádali komunisté. Na ní pak hodinovou přestávkou navázali sociální demokraté.

Byly zavřené nálevny

Další perličkou v předlouhém jednání bylo to, že se zaměstnanců poslanecké sněmovny před půlnocí zastal ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

„Dovoluji si vás paní předsedkyně poslanecké sněmovny požádat, zda byste nezvážila a z pozice své autority propustila domů zaměstnance alespoň občerstvovacích zařízení této instituce. Jednak si ten odpočinek zaslouží a jednak jsem přesvědčen, že budou-li nálevny zavřeny, dojdou brzy opozici síly," řekl Kalousek, jehož slova připomněl Český rozhlas.

Síly ale nedošly a opozice řečnila dál. Například poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová asi čtyři hodiny po půlnoci nikoho nenechala na pochybách, že je na půdě sněmovny o čem mluvit a v souvislosti se stavebním spořením citovala svého oblíbeného spisovatele.

„Váš příbytek je vaším větším tělem, roste na slunci a spí v tichu noci a není beze snů. Copak váš dům pane kolego, Chálíd Džibrál, Prorok,"  řekla kromě jiného Bohdalová.

Poslanec Jeroným Tejc z ČSSD prý odhaduje, že na vlastní hlasování o prvním z celkem 15 reformních zákonů dojde někdy dnes navečer.

Související:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …