Radek John má strach: Blíží se katastrofa. A vláda chce mlčet

19.12.2012 10:26 | Zprávy

ROZHOVOR Řadě českých nemocnic v krajích od prvního ledna hrozí, že nebudou mít uzavřené smlouvy s pojišťovnami, které navíc ani nechtějí smlouvy uzavírat s některými odděleními, čímž je odsuzují k likvidaci. Věci veřejné (VV) proto začaly ve sněmovně obstruovat, aby na tento problém upozornily. ParlamentníListy.cz požádaly o rozhovor předsedu VV Radka Johna, aby důvod obstrukce podrobněji vysvětlil.

Radek John má strach: Blíží se katastrofa. A vláda chce mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věci veřejné představily své kandidáty do Senátu

Poslanci Věcí veřejných začali už při projednávání programu vystupovat s dlouhými projevy, k velké nelibosti ostatních poslanců, v nichž upozorňovali na nebezpečí, které těmto krajským nemocnicím hrozí, a žádali o zařazení těchto bodů do programu. Sněmovna ale jejich návrhy odmítla.

Co vás vedlo k podobnému kroku?

Schůze sněmovny běží už několik dnů, během nichž se naprosto vyostřila do totální krize situace s krácením lůžek v nemocnicích. Pojišťovny se snaží rušit i celá oddělení a má to být zhruba 80 nemocnic, které mají být zasaženy. Týká se to tak desítek tisíc pacientů, kteří ztratí možnost získat lékařské ošetření v dostupné vzdálenosti. Tato krize vrcholí, zbývá už jen pár dnů na uzavření smluv a je jasné, že do 1. ledna smlouvy uzavřené nebudou.

Ale proč obstrukce?

Žádali jsme vysvětlení po ministru zdravotnictví, který naše žádosti ignoroval. My jsme chtěli, aby se to dostalo na pořad jednání sněmovny a žádali jsme ministra zdravotnictví pana Hegera, aby stávající situaci vysvětlil sněmovně. Ten ale zatím dělá mrtvého brouka.

Jaká konkrétní vysvětlení požadujete po ministru zdravotnictví?

Chceme především, aby vysvětlil, jak jsou nastavena kritéria, protože podle našich informací dochází k rušení především těch levnějších nemocnic, levnějších oddělení, tedy s levnější lékařskou péčí, a nechávají se ty dražší. Není zveřejněna ani skutečnost, které nemocnice jsou kvalitnější, a které méně.

Rušení je tak naprosto neprůhledné. Záleží spíše na tom, jestli má některá z nemocnic mocného politického ochránce, nebo jí naopak politické krytí chybí. Odnášejí to ale občané. Prostě, v některých okresech nebudou mít lidé dostupnou lékařskou péči. Proto jsme chtěli, aby ministr podal vysvětlení a začal se touto problematikou konečně zabývat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…