Řecko rozvášnilo poslance. Byla tam pravice, kdo za vše může, burácel Hašek

02.11.2011 16:05

Nebýt složité ekonomické situace v Řecku, které je před státním bankrotem, tak by snad ani dnes poslanci na sebe za sněmovním pultíkem sněmovny nezvýšili hlasy. Při projednávání státního rozpočtu se do sebe pustili „modrý“ David Šeich a sociální demokrat Michal Hašek.

Řecko rozvášnilo poslance. Byla tam pravice, kdo za vše může, burácel Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Poslanci již přes tři hodiny posuzují státní rozpočet pro příští rok. I když ČSSD slíbila, že obstrukce půjdou stranou, debaty se opět neúměrně vlečou. Opozice například sepsula ministra financí Miroslava Kalouska, že předkládá návrh rozpočtu, který už v lednu bude úplně jiný. Opozice a koalice se ale do sebe pustila i třeba kvůli zdraví bankovního sektoru.

Včerejší a noční vývoj podrobně ZDE

Zatímco komunisté ve svých proslovech k rozpočtu poukazovali na možnou hrozící bankovní krizi i v Česku, tak sám ministr financí Miroslav Kalousek dnes ráno zmínil, že bankovní sektor je zdráv.  Slova komunistů ale rozvášnila poslance z ODS Davida Šeicha. Za slova o strašení bankovní krizí kritizoval pak nejen sociální demokraty, ale především komunistu Jiřího Dolejše. Strašit tím, že český finanční a bankovní sektor bude destabilizován, považuje totiž Šeich za velmi nezodpovědné.

Komunistický ekonomický expert mimo jiné ve svém vystoupení zmínil, že je chyba, když Česko absentuje v evropské debatě to, co s finančním sektorem bude do budoucna.

Je to podle něj třeba „vydiskutovat" a neodmítat apriorně debatu o evropské bankovní dani, ale třeba i o národních majetkových daních pro bankovní sektor v ohledu toho, že jde "do toho i Německo". V této souvislosti zmínil, že v podstatě naše banky budou i nadále sanovat své matky.

„Nejsou to malé peníze a já si myslím, že tady bychom měli být připraveni na to, že přijde kampaň proti současné evropské politice, protože banky, které budou postaveny před povinnost kapitalizovat, a to jak v rovině krize, tak v rovině zavádění nové regulační normy Basel III, tak si myslím, že bude velká kampaň, a já si nemyslím, že by ČR měla být tím, kdo bude v čele lobbistů bankovního sektoru, ale měla by myslet i na své občany, nejenom na bankovní sektor," řekl k tomu Dolejš a zdůraznil, že je třeba tuto věc vydiskutovat tak, aby tady vláda nestála v situaci, kdy návrat krize by ji zastihl s trenýrkami u kolenou.

Šeich: Kdyby rozpočet sestavovala levice, byla by to bída

David Šeich z ODS ale právě za výše uvedená slova Dolejše zkritizoval a hovořil o levicové perestrojce. "Když jsem slyšel některé příspěvky kolegů z KSČM, tak při pojmu evropské plánování mě spíš napadla slova, která příslušela jejich předchůdcům - pětileté plánování - a při anglických slovech leadership v době krize, mě napadla spíš slov jako perestrojka v době krize," řekl k tomu Šeich.

Kdyby dle jeho mínění nyní levice místo pravice sestavovala rozpočet, tak tady máme Řecko coby dup. "Je určitě lepší ušetřit dnes pár desítek miliard, než aby jednou sociální demokracie pořádala referendum o postupném přijetí zahraniční pomoci České republice ve stovkách miliard eur, aby tiskla nekryté peníze, jak se to děje ve Spojených státech, aby pumpovala nekryté miliardy do české ekonomiky. Já si myslím, že je lepší být dnes pravicový a zítra prosperující než být dnes levicový a zítra žebrák," pronesl Šeich a jízlivě tím připomněl nejen situaci Řecka, ale i rozhodnutí řeckého premiéra Papandrea, který chce, aby jeho vláda vypsala referendum o tom, zda má Řecko přijmout poslední dohodu s MMF a EU o finanční pomoci Řecku.

Slova Šeicha ale byla voda na mlýn sociálních demokratů.. Přihlásil se za ně ke slovu Michal Hašek. „Do ohromných problémů Řecko dostaly především pravicové vlády. Seznamte se s tím, kdo nesl vládní odpovědnost v Řecku v posledních letech. Je to přesně obráceně! V Řecku vládly pravicové vlády a dnes řecká levice hasí problémy, které zahájila řecká pravice. Taková je realita," zaburácel Hašek na Šeicha.  

Dolejš: Nepředvádějte papaláš čardáš

Na Šeicha ale zareagoval i sám komunista Dolejš. „Nechci rozporovat apoteózu pravicovosti, ale zarazilo mě, že kolega trpí syndromem perestrojky," zmínil nejprve na svou obranu.

„Aby měl (Šeich) klidnější večer, či noc po včerejším maratonu, a netrpěl nespavostí, tak chci jenom říci, že ta bruselská perestrojka v oblasti finančního sektoru je prostě o tom, že se ten finanční sektor urval a Brusel se rozhodl, že je ho třeba za prvé lépe zregulovat a za druhé zapojit ho do solidarity s evropskými řešeními," řekl dále Dolejš.

To, že Česká republika je na tom trochu lépe, ještě podle něj neznamená, že se české banky případným významnějším pohybům v Evropě vyhnou.

„Takže nebojte se pojmu perestrojka, ale nepředvádějte to, čemu se kdysi říkalo maďarský ekvivalent tohoto pojmu, a to je papaláš čardáš. Vy tady tancujete čardáš nad svými řekněme výdobytky pro elitu, ale nezapomínejte, že jsou tady také lidé dole a že ti chtějí možná tancovat něco klidnějšího, ale hlavně něco, co by neohrožovalo tuto zemi," dodal komunista.

Dění ve sněmovně:

Po prvním čtení zákona o státním rozpočtu, kde opozice slíbila, že od obstrukcí ustoupí, by se poslanci měli znovu věnovat schvalování vládní novely o stavebním spoření a zákonům zdravotnické, sociální a důchodové reformy, které sněmovně vrátil Senát.

Koalice chce přitom tyto normy projednat za každou cenu, tedy i za cenu kontinuálního jednání, které vlastně pokračuje od včerejších jedenácti hodin. Z programu proto dnes na žádost poslanců z koalice zmizely všechny dosud neprojednané body. Poslanci tedy nebudou jednat na této schůzi o daňové reformě, o novém občanském zákoníku ani o velké novele zákona o zadávání veřejných zakázek.

Vláda má ale v dolní komoře pohodlnou většinu hlasů. Očekává se, že sněmovna rozpočet podpoří. 

Související:

Možná jste nečetli:   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

13:58 Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

Předvolební kampaň před eurovolbami vrcholí a hnutí SPD chystá ve čtvrtek velkou akci na pražském Vá…