Sněmovna řeční už 17 hodin. Boj opozice s koalicí nekončí

02.11.2011 4:41

Sněmovna bez noční přestávky pokračuje kvůli obstrukcím sociálních demokratů ve svém jednání, které se už protáhlo na 17 hodin.

Sněmovna řeční už 17 hodin. Boj opozice s koalicí nekončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Debata k novele o omezení podpory stavebního spoření zřejmě skončí až ve středu ráno. ČSSD měla ke 4:00 přihlášeny řečníky ještě minimálně na dvě hodiny. Obstrukcemi se rozhodla alespoň oddálit schvalování novely a především zákonů důchodové, sociální a zdravotnické reformy. K jejich prosazení má koalice ve sněmovně většinu. 

"Testovací" návrhy na přerušení schůze pokaždé zamítnuty

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po půlnoci otestoval bdělost koalice a počet jejích poslanců dalším návrhem přerušit schvalování novely na měsíc, tentokrát do 4. prosince. Vládní poslanci nicméně v testu obstáli a návrh odmítli. 

Podobně jen zástupci opozice podpořili návrh poslance Stanislava Humla (dříve VV), aby schůze byla přerušena do dnešních 9:00, kdy se má sněmovna zabývat státním rozpočtem na příští rok. S obdobnými návrhy na odklad neuspěli později ani předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik a Jiří Krátký z ČSSD. Ze 103 přítomných poslanců získal před úsvitem na svou stranu jen 28 zástupců levice, zatímco 75 poslanců koalice bylo proti. ¨

Koalice si sice prosadila omezení řečnické doby na deset minut přičemž každý poslanec mohl vystoupit k jedné věci nejvýše dvakrát. Mnozí z poslanců ČSSD ale tohoto dvacetiminutového limitu využili beze zbytku, což se odrazilo na opakujícím se obsahu jejich vystoupení. ¨

Kalousek napomínal: Předneste už něco nového, neopakujte se

Poukázal na to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který očekával od každého z řečníků "aspoň dvě nové svěží myšlenky". Místo toho ale některé články na téma stavebního spoření ministr slyšel z úst sociálních demokratů už pětkrát. "Jestliže 50 řečníků je schopno zopakovat jenom tak 12 projevů, tak to prosím pěkně nesvědčí o ničem jiném, než o myšlenkové vyprahlosti klubu sociální demokracie," poznamenal. 

K alespoň troše originality vyzval zástupce ČSSD také premiér Petr Nečas (ODS). Vyslyšela ho poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová, která jako učitelka literatury část svého příspěvku ocitovala z knihy Prorok od libanonského filosofa a básníka Chalíla Džibrána. "Můžete utlumit buben a povolit struny lyry. Kdo však může přikázat skřivanu, aby nezpíval," uvedla mimo jiné. 

Její kolegové spíše v nekonečném seriálu citovali údaje o významu stavebního spoření nebo o počtu uzavřených smluv a výši úspor. Spojovala je kritika vlády. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek mimo jiné uvedl, že "v tomhle rétorickém maratonu už tolik o argumenty nejde". "Vidím, že jsem vyčerpal (vymezený čas), sám jsem tomu rád," přiznal se zase po třetí hodině ranní Stanislav Křeček (ČSSD). 

Jednání sněmovny začalo v úterý v 11:00, od té doby neustále pokračuje jen se dvěma hodinovými přestávkami. Poslanci se od úterních 16:30 věnují opakovanému projednávání novely o stavebním spoření, kterou sněmovně vrátil Senát. K dosud nejdéle projednávaným návrhům v dolní komoře patřila česko-německá deklarace o vzájemných vztazích v roce 1997. Trvalo téměř 24 hodin, bylo ale rozloženo do čtyř dnů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

13:58 Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

Předvolební kampaň před eurovolbami vrcholí a hnutí SPD chystá ve čtvrtek velkou akci na pražském Vá…