Státní rozpočet: Dobeš plánuje přilepšení pro sportovce

19.12.2012 9:00 | Zprávy

Poslanci dnes při závěrečném hlasování o státním rozpočtu budou kromě jiného požadovat více peněz pro sport, učitele i sociální služby. V návrhu státního rozpočtu na ně chtějí přesunout deset miliard korun. Exministr školství Josef Dobeš plánuje na podporu sportu částku ve výši 800 milionů korun.

Státní rozpočet: Dobeš plánuje přilepšení pro sportovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Sněmovna má dnes před sebou především vládní daňový balíček, který od příštího roku zvyšuje daň z přidané hodnoty na 15 a 21 procent. Poté by měli poslanci schvalovat státní rozpočet na příští rok. Rozhodovat budou i o dalších zákonech, které jim vrátil Senát nebo prezident.

Co se týče rozpočtu, tak z navržených změn má šanci uspět jen návrh poslanců Zbyňka Stanjury z ODS a exministra školství Josefa Dobeše na podporu sportu ve výši 800 milionů korun.

„Tam je důležité, že se to rozdělí na dvě částky. Jedna je půl miliardy, druhá 300 milionů. Půl miliardy bude do sportovního prostředí padat svrchu přes svazy, 300 milionů půjde na činnost, rozvoj a obnovu tělovýchovných jednot a klubů,“ popsal pro Český rozhlas plánované rozdělení peněz exministr školství Josef Dobeš.

Tuto změnu je podle zjištění rozhlasu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ochotný akceptovat. Ovšem jiné přesuny peněz prý již ne.

„Chcete-li někomu přidat, musíte ve stejném pozměňujícím návrhu navrhnout, komu také seberete, což v takto napjatém rozpočtu je velmi složité. Já samozřejmě předpokládám přesuny v řádech stamiliónů, určitě nepředpokládám miliardové transfery,“ reagoval na to Kalousek.

VV naopak chtějí peníze pro učitele

Poslanci se budou muset také rozhodnout o tom, zda budou hlasovat o návrhu Věcí veřejných, které chtějí učitelům přidat tisíc korun. Podle poslance VV Michala Babáka ale rozpočet jako celek prý VV nepodpoří. Podle jeho vysvětlení prý stojí na nereálných číslech - na příjmové straně je nadhodnocený, protože se prý nepodaří vybrat díky vyšší DPH 18 miliard korun. Nepravdivá je podle Babáka i výdajová strana rozpočtu.

„Na výdajové stránce v kapitolách všeobecné pokladní správy a v kapitolách státního dluhu je naopak předimenzována. Takže minimálně 25 miliard korun v roce 2013 je takzvaná vata, kde má pan ministr Kalousek rezervy právě na neúspěch, nevýběr těchto daní,“ dodal Babák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…