Novelu zákoníku práce poslali senátoři zpátky do sněmovny

07.10.2011 16:17

Senátoři odmítli novelu zákoníku práce. Ta stanovuje odstupné podle počtu odpracovaných let nebo výpověď za hrubé porušení nemocenské. Vláda si od předlohy slibuje, že zpružní pracovní trh a motivuje firmy k vytvoření nových pracovních míst.

Novelu zákoníku práce poslali senátoři zpátky do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Navržené změny v zákoníku by měly vést k větší pružnosti pracovního trhu a budou motivovat firmy k vytváření nových pracovních míst. Novela zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce ze současných 150 hodin ročně na 300 hodin. Strop měsíčního příjmu na základě takové dohody se nastavuje na 10 tisíc korun.

Související: Nový zákoník práce může začít platit později, tvrdí Nečas

Práce na dobu určitou by pak podle novely neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat více než třikrát po sobě.

Zaměstnavateli dává novela možnost propustit zaměstnance, pokud ten zvláště hrubým způsobem poruší režim v pracovní neschopnosti.

Co se týče odstupného, jeho výše se má řídit počtem odpracovaných let. Člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, tedy při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Když odpracuje více než dva roky, dosáhne jako dosud jeho odstupné výše tří průměrných výdělků.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…