210 000 Kč. Stanjura odevzdal „desátek“, jako poslední

12.09.2023 15:35

Vládní strany nemívají se svým financováním žádné problémy. Kromě štědrých státních příspěvků se mohou opírat také o „desátek“, který jim odevzdávají vlastní členové za to, že byli nominováni do vysokých funkcí. Tento mechanismus funguje dlouhodobě. Nyní v ODS platí, že ministři a další vrcholní politici posílají straně zhruba jeden měsíční plat. V případě ministra financí tak jde o 210 tisíc korun, u premiéra o 245 tisíc.

210 000 Kč. Stanjura odevzdal „desátek“, jako poslední
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Politické strany, které po volbách překročí pětiprocentní hranici a dostanou se do Poslanecké sněmovny většinou netrpí nedostatkem peněz. Mají státem zajištěné štědré příspěvky na činnost po celé volební období. V závislosti od volebního zisku se jedná o desítky až stovky milionů korun.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí

Stranické sekretariáty politických subjektů, které sestaví vládu, jsou na tom ještě lépe. Zpravidla totiž vybírají poměrně velké příspěvky od těch svých členů, kteří se dostanou do vysoce postavených funkcí. 

Zvláště pak v případě ministrů či dokonce premiéra. Bylo tomu tak u vlád předchozích a výjimkou není ani nejsilnější koaliční ODS. V minulosti, kdy hlavním vládním subjektem bylo hnutí ANO, šlo o poměrně dosti mediálně sledovanou záležitost. 

Nyní na příspěvky ministrů do stranické poklady dosud nikdo moc neupozornil. Přitom nejde o žádné malé částky.

Jeden z největších příspěvků své straně poslal ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Ten v druhé půli srpna daroval občanským demokratům 210 000 Kč. Ukazuje to transparentní účet strany.

Větší sumu jednorázově věnoval ODS už jen jediný člověk, její předseda a zároveň premiér Petr Fiala. Ten do stranické kasy v půlce května odeslal sumu 245 000 Kč. Další z významných občanských demokratů, který jednorázově přispěl vysokou částkou, byl ministr dopravy Martin Kupka, který loni koncem listopadu poslal přesně 200 000 Kč.

Pokud jde o další ministry největší vládní strany, letos v dubnu dorazilo ODS 145 000 Kč od ministra kultury Martina Baxy. V červnu přispívala i ministryně obrany Jana Černochová, která odeslala 100 000 Kč, která straně už loni v listopadu věnovala 48 500 Kč.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek své ODS odeslal letos v únoru rovných 100 000 korun. Štědrý vůči své mateřské partaji byl také šéf jejího poslaneckého klubu Marek Benda, který za poslední rok přispěl 170 000 Kč, přičemž 110 tisíc poslal letos v dubnu a 60 tisíc už loni v listopadu. Přispívají i řadoví poslanci nebo senátoři. Zpravidla částkou kolem 60 000 Kč, někdy i vyšší.

Naše redakce se obrátila na mluvčího ODS Jakuba Skyvu s několika dotazy, kterými jsme chtěli zpřesnit, jaký má strana nastaven mechanismus pro finanční příspěvky do stranické kasy od významných funkcionářů. 

Šlo o následující otázky: Jak ODS stanovuje pro jednotlivé funkce výši takového příspěvku? Je to jednorázově za volební období? Má člen vlády, premiér, šéf poslaneckého klubu, poslanec, senátor atp. danou konkrétní částku, jakou by měl za jedno volební období straně přispět?

Podle hlavní kanceláře strany je přispívání dobrovolné. „Jsme rádi, že volení zástupci tímto způsobem podporují činnost ODS. Skutečně bývá zvykem, že ti, kteří získají mandát, věnují na činnost občanských demokratů přibližně částku ve výši jednoho měsíčního příjmu. Je však na zvážení každého z nich, zda vůbec, případně v jaké výši přispějí,“ zprostředkoval mluvčí ODS Jakub Skyva odpověď hlavní kanceláře ODS.

Odpověď nespecifikuje, zda funkcionáři přispívají každoročně, anebo jednou za volební období. Z transparentního účtu ODS vyplývá, že platba je dána spíše jednou za volební období, byť někteří členové tento příspěvěk třeba rozdělí na více částí. Lze se tedy domnívat, že kupříkladu dar ministra financí, který z členů vlády přispěl dosud jako poslední, byl právě zhruba ve výši jednoho měsíčního platu a má platit na celé čtyřleté funkční období.

Jak jsme uváděli v úvodu článku, praxe ODS není nijak nová. Bývá zcela běžné, že vládní subjekty mají dané podobné „sazby“, kterými se významní členové de facto odvděčí straně za to, že je do daných funkcí dosadila. Přestože jde formálně o dobrovolné příspěvky, těžko si je někdo dovolí ignorovat. 

Média před lety například psala o podobných darech ministrů za hnutí ANO. Portál Seznam Zprávy v srpnu 2021 operoval s informací, že do pokladny hnutí ANO posílají ministři za tohoto hnutí nominovaní ročně 60 000 Kč, předseda vlády a sněmovny po 70 tisících, poslanci Evropského parlamentu potom 100 000 Kč ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Babiš je jiný borec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHagrid , 12.09.2023 16:06:51
Fond Nadace Agrofert je určený primárně osamělým samoživitelům, kteří vychovávají jedno či více nezletilých dětí (biologických, adoptivních či v pěstounské péči). Podporujeme matky a otce, kteří se bez svého výrazného zavinění dostali do tíživé životní situace a snaží se ji aktivně řešit. Nejčastěji Fond přispívá na nájem a energie spojené s bydlením, na školní obědy a družinu, na základní vybavení bytu, na vzdělávání a na mimoškolní aktivity dětí. Na účet Fondu šel rovněž celý premiérský nebo ministerský plat pana Andreje Babiše.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…