Peake účtuje s nepřáteli: Podepsalo se vás 61, mou stranu podpořily stovky

24.07.2012 6:06 | Zprávy

Místopředsedkyně kabinetu Petra Nečase (ODS) a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake žádá svého kolegu – ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka, aby do konce srpna jmenoval nového vrchního státního zástupce v Praze. Nechce, aby post nakonec zůstal prázdný.

Peake účtuje s nepřáteli: Podepsalo se vás 61, mou stranu podpořily stovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Váš vládní kolega – nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek – stále váhá se jmenováním ústecké návladní Lenky Bradáčové, která se proslavila vyšetřováním korupce středočeského hejtmana Davida Ratha, do vedení vrchního státního zastupitelství v Praze. Nevadí vám, jako předsedkyni Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, tyto odklady?

Bylo by vhodné, aby se ministr spravedlnosti v dohledné době rozhodl, zda bude, či nebude jmenovat novým vrchním státním zástupcem Pavlem Zemanem navrženou Lenku Bradáčovou. Vím, že Pavel Blažek převzal úřad teprve před nedávnou dobou, takže se s ním musí nejprve seznámit, ale bylo by vhodné, aby jméno nového vrchního státního zástupce bylo známo do konce srpna, než bude ve funkci končit Libor Grygárek, který nahradil odvolaného Vlastimila Rampulu, oba státní zastupitelství ke konci srpna opouštějí, aby vrchní státní zastupitelství v Praze nezůstalo od září bez vedení.

Součástí zákona o státním zastupitelství, jehož záměr ještě za éry ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila schválila vláda, je i vámi prosazovaný specializovaný útvar státních zástupců bojující proti korupci. Neobáváte se, že zákon za nového ministra dozná značných změn?

Návrh zákona o státním zastupitelství už byl schválen i ve Vládním výboru pro koordinaci boje s korupcí ještě před tím, než došlo k odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti. Zákon v jím navržené podobě má podporu vládního výboru. Teď zákon ovšem bude představovat už jiný ministr. Nevím, jestli v něm chystá nějaké zásadní změny, ve středu na výboru jej proto budu žádat o informaci, jestli změny připravuje a do kdy je případně předloží.

Většina parlamentních stran už představila své kandidáty na úřad prezidenta. Bude strana Lidem nominovat vlastního kandidáta nebo podpoříte někoho z těch, kteří už kandidaturu oznámili?

O vlastním prezidentském kandidátovi za politickou stranu Lidem jsme neuvažovali ani o tom, kterého z kandidátů podpoříme. Věřím, že se ještě objeví další kandidáti. Myslím si, že je ještě čas, zatím není podepsán prováděcí zákon o přímé volbě hlavy státu prezidentem Václavem Klausem. Ale určitě se k tomu jasně vyjádříme, ale v průběhu podzimu to úplně stačí.

Objevila se petice proti vaší straně Lidem, její signatáři vám vyčítají, že jste nesložili po odchodu z Věci veřejných poslanecký mandát. Jak si vysvětlujete, že se petice objevila až nyní, když jste opustili Věci veřejné už v dubnu?

Netuším, proč se petice objevila právě nyní. Uvažovala jsem, jestli mám na petici s 61 podpisy vůbec reagovat. Vážím si názoru každého člověka, ale před registrací strany Lidem jsme museli získat tisíc podpisů. Sehnali jsme více než 1500 podpisů lidí, kteří podpořili vznik naší strany, když to tedy srovnám, je více podpisů pro založení strany než proti ní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…