Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2023 18:09:00

Investicemi a modernizací zařízení pro seniory chceme minimalizovat provozní nák

Investicemi a modernizací zařízení pro seniory chceme minimalizovat provozní nák

Královéhradecký kraj dokončil stavbu nového domova pro seniory v Žacléři za 166 milionů korun včetně DPH.

 Zařízení je součástí nové organizace Rýchorské domovy sociální péče a poskytuje 42 trvalých lůžek klientům seniorského věku a deset míst odlehčovací služby. Zařízení je v provozu od 2. října.

„Investicemi a modernizací krajských zařízení podobného charakteru chceme starším občanům zajistit šťastné a důstojné prožití seniorského věku, odlehčit namáhavou práci pečovatelům a zdravotnímu personálu, ale také minimalizovat budoucí provozní náklady těchto zařízení,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Domov pro seniory v Žacléři a jeho vybavení odpovídá současným trendům. Hlavní jídelna v přízemí s výhledem do parku může zároveň sloužit jako multifunkční místnost například pro konání akcí nebo školení personálu. Kuchyň v moderním stylu stravování splňuje nejpřísnější technologické a hygienické normy. Upřednostňuje vysoký stupeň automatizace, který umožňuje vaření i v nočních hodinách.

Celý kuchyňský provoz doplňují sklady, chladící a mrazicí boxy. Také prádelna domova odpovídá nejpřísnějším hygienickým normám a dělí se na tzv špinavou a čistou část oddělenou přes filtr. K vybavení náleží tři velkoobjemové pračky, sušičky a mandl.

„Nový domov pro seniory nabízí 42 trvalých lůžek a 10 míst odlehčovací služby pro osoby se sníženými schopnostmi, která doposud na Trutnovsku chyběla. Tu mohou využít rodinní příslušníci starající se o seniora se sníženými schopnostmi v domácím prostředí a nyní potřebují dočasně pomoci například kvůli změně svého zdravotního stavu nebo si alespoň chvíli odpočinout,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Budova domova má pět podlaží, suterén, přízemní patro a tři nadzemní. Na každém patře je terasa pro relaxaci klientů i společenská místnost vybavená indukční smyčkou pro zesílení příjmu naslouchadel u osob se sluchovým postižením. Součástí jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů je hygienické zázemí. Více jak polovina pokojů disponuje zvedacím zařízením pro imobilní klienty, další pokoje mají lůžka s laterálním náklonem pro komfortnější pobyt.

Královéhradecký kraj začal se stavbou domova pro seniory v Žacléři již v říjnu 2020, a to přestavbou objektu bývalé ubytovny. Po odhalení nosných konstrukcí a provedení sond bylo nutné původní objekt zbourat a postavit zcela nový.

„S celkovými náklady na stavbu nového objektu za více než 166 milionů pomohla dotace ministerstva práce a sociálních věcí 60 miliony korun a za pořízení vnitřního vybavení jsme zaplatili dalších 15 milionů korun. Za získání dotace, ale i za celou administraci náročného projektu chci poděkovat pracovníkům Centra investic, rozvoje a inovací,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice. Na akci se také podílelo i samotné město Žacléř, a to rekonstrukcí zpevněných ploch a provedením dalších venkovních úprav

Domov pro seniory v Žacléři je součástí nové organizace s názvem Rýchorské domovy sociální péče, krajská příspěvková organizace. Nový název schválilo Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje na jednání 11. září 2023. Mění se tak původní název a sídlo Domova důchodců Lampertice a nový žacléřský domov pro seniory se v budoucnu stane centrálním pro objekty organizace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama