Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

23.04.2024 8:31 | Analýza

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique Delawarde na Youtubu. Podle něho Ukrajina ztratí hodně území, pokud nezanikne úplně. Ale Rusové prý nebudou postupovat příliš rychle, naopak Západu utrpení ještě prodlouží. Nicméně podle analytika Simplicia může kombinace americké pomoci a nových rekrutů z mobilizačního zákona udělat válku pro Rusko krvavější.

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francoužští vojáci na přehlídce

Dominique Delawarde, generál francouzské armády, držitel řádu Čestné legie a Národního řádu za zásluhy má za to, že i když na Ukrajině působí francouzští žoldnéři, tak pravidelné jednotky dle generála na Ukrajinu vyslány nebudou. Od Macrona je to prý trik, jak zůstat na mezinárodní scéně relevantním. Výzvu k přímému zapojení na Ukrajině generál kritizoval, dle jeho názoru s tímto extrémním postojem zůstal Macron osamocen, nebyl podpořen ani ostatními západními zeměmi, ani francouzským lidem.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22263 lidí

„Macronovu iniciativu nepodpořila žádná významná západní země. Německo ani Velká Británie jeho návrh nepodpořily. Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě. Všude se propadá. Rusové vytvořili velmi rozsáhlou, složitou frontu a každý den postupují podél celé obranné linie v Donbasu i jinde. Fronta není zamrzlá. Myslím, že Rusové čekají na vhodný geopolitický okamžik, aby mohli zahájit plnohodnotnou ofenzivu. Podle mého názoru Ukrajina ode dneška do konce roku hodně ztratí, pokud nezanikne úplně. Ale Rusové nebudou postupovat příliš rychle, chtějí celou záležitost protahovat, aby se Západ ponořil do ještě větších ekonomických problémů. Francie má v současnosti potíže, stejně jako celá Evropa a Spojené státy. Putin vyčkává a až to bude nutné, zesílí ofenzivu,“ odhadl generál.

Je také přesvědčen, že pesimismus na straně francouzských a německých představitelů ovlivní podporu Kyjeva. Pokud jde o jednání, je si jist, že začnou buď ještě tento rok, nebo na začátku roku příštího. Nicméně Ukrajina svých cílů nebude schopna dosáhnout a bude nucena se podřídit ruské vůli.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22263 lidí
„Scholz a Macron již nemají podporu svých národů. Jsem si jist, že se to projeví ve volebních procesech v Evropě. Myslím, že to ovlivní další podporu Ukrajiny. Kyjev by proto měl již nyní přemýšlet o vyjednávání, protože čím déle bude válka trvat, tím výhodnější budou podmínky pro vyjednávání pro Rusko. Podmínky pro jednání zůstanou stejné: To, co zůstane pod ukrajinskou kontrolou, bude muset být demilitarizováno a denacifikováno,“ řekl.

Podle generála po skončení konfliktu už nebude zbytek Ukrajiny pro EU zajímavý, takže ho přestane podporovat. Má za to, že jakmile Ukrajina ztratí svůj potenciál jako předmostí do Ruska, ztratí o ni zájem i NATO.

„Až tato válka skončí, Evropa už nebude mít o Ukrajinu zájem a Brusel nebude vědět, co si s ní počít. Takže si myslím, že jednání proběhnou letos nebo začátkem příštího roku. Ale Ukrajina už nebude mít možnost jednání ovlivnit. Nebude mít jinou možnost než podepsat to, co Rusko požaduje, pravděpodobně kapitulaci. Nevěřím, že Evropská unie bude schopna nadále podporovat Ukrajinu, převést dalších 100 miliard dolarů na podporu jejího národního hospodářství. Důvod je prostý: Už teď jsme v krizi, zatíženi dluhy. Největší část rozpočtu francouzské vlády tvoří splácení úroků z dluhu, a to se s růstem úrokových sazeb ještě zhorší. Hospodářská situace ve Francii a v Evropě nám prostě nedovolí podporovat Ukrajinu,“ pravil generál.

Nebyl jediný, kdo mluvil v souvislosti s Ukrajinou o katastrofě. Před časem „katastrofu“ zmínil i bývalý britský premiér Boris Johnson. „Kvůli tomu, jak jsou ukrajinská města bombardována a obětí přibývá, se musím opět zeptat: Proč sakra heroickým Ukrajincům dáváme zbraně, které tak nutně potřebují, tak pomalu? Protože jestli Ukrajina padne, tak to bude katastrofa. Pro Západ to bude konec západní nadvlády a vina nebude nikoho jiného než naše,“ řekl Johnson ve videu pro britský bulvár DailyMail.

Na sociálních sítích se pak objevily komentáře, že Johnson prozradil to, co se obyčejně neříká, tj. že skutečně jde o postavení a nadvládu Západu.

Situaci ohledně Ukrajiny analyzoval i analytik Simplicius. Jednak schválenou změnu v mobilizačním zákoně Ukrajiny, tedy že mobilizovaní mohou být muži od 25 let věku, což Ukrajině otevírá další věkovou kohortu. Ta je nicméně dost slabá vzhledem k tomu, jak v devadesátých letech šla na Ukrajině porodnost dolů. Šestadvacetiletých a pětadvacetiletých je v ní přibližně 180 tisíc v každém sloupečku, tedy dohromady něco pod 400 tisíc potenciálních rekrutů. Jenže to je bez započítání dalších faktorů, jako je vyhýbání se odvodům nebo neschopnost sloužit.

Mužská populace Ukrajiny podle věku
Zdroj: NYT

Pak je zde zrušení demobilizace. Původně byla v zákoně lhůta 36 měsíců, po které mohli být vojáci demobilizováni. Ta byla zrušena, což vyvolalo u vojáků hrubou nespokojenost, vyskytly se dokonce i výhrůžky smrtí poslancům a poslankyním, kteří pro změnu hlasovali.

Kombinace schválené pomoci z USA a zvýšení počtu rekrutů ho vede k názoru, že v létě bude pořádná show, protože v tu dobu zřejmě začne ruská ofenziva. „Směřování války to samozřejmě nezmění, ale mohlo by to znamenat mnohem krvavější mlýnek na maso, v jehož důsledku Rusko utrpí mnohem větší ztráty při svém postupu. To proto, že levné obranné zbraně, které jsou proti postupu nejúčinnější, jako miny, obyčejné RPG, munice do ručních zbraní, drony, minomety – to jsou věci, kterých nikdy nebyl nedostatek, a příliv nových peněz na pomoc by mohl přinést jejich doplnění,“ soudí.

Kromě toho už Ukrajinci dostali americké střely ATACM a ty vypadají, že jsou efektivní, i když ne zázračné zbraně, které by ve větším množství mohly poškodit ruskou logistiku. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že už jich několik sestřelilo, analytik nicméně upozorňuje, že o tom zatím nejsou žádné důkazy. Každopádně v době, kdy se bude ke frontě posouvat velké množství munice a živé síly, mohou být tyto střely problémem.

Analytik pár slov věnoval i zásahu hotelu v Černihivu, který například bývalý velvyslanec USA v Rusku Michael McFaul vydával za útok na civilní infrastrukturu. Nicméně podle místních zdrojů je jasné, že umírali zejména vojáci v hotelu ubytovaní.

Někteří uživatelé sociálních sítí si následně všimli, že po zásazích hotelů bývá většinou vypraveno vojenské letadlo ze západních zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Děkujme Bohu za státníka Putina, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 23.04.2024 10:37:22
který, ač válčí, má ještě jakousi soudnost, smysl pro realitu a umění možného i v době bojů. Kdyby se dostal do duševního rozpoložení Fialy, Černochové, Zelenského, Němcové, Pekarové a dalších mravních impotentů (máme jich požehnaně), tak už je tady v české kotlině pouze spečené sklo. Obdivuji jeho výdrž.

|  35 |  0

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…