Evropský parlament se na snídaně Evropanů zaměřil, jelikož se chce dle svých slov postarat o to, aby evropští občané ráno snídali méně cukru a měli „zdravější a kvalitnější“ možnost volby snídaňových pokrmů.
Revizi stávajících pravidel týkajících se složení, označování a výroby medu, ovocných šťáv, džemů, marmelád a mléka, europoslanci schválili v minulém týdnu a slibují si od ní změny zajišťující přísnější pravidla pro označování medu, zvýšení obsahu ovoce v džemu, menší obsah cukru v ovocných šťávách či zavádějící možnost vyrábět dehydrované bezlaktózové mléko.
Aby Evropané „jedli zdravě“, rozhodl se Evropský parlament posvítit u ovocných šťáv na to, jak jsou značené, jelikož si dle něj „mnoho Evropanů neuvědomuje“, jaký je rozdíl mezi nimi a ovocnými nektary. A tomu chce nyní EU udělat přítrž.
Pravidla EU totiž uvádějí, že ovocné nektary mohou obsahovat přidaný cukr a aby si je lidé u snídaní nepletli se šťávami, dojde z rozhodnutí EP ke změně, kdy budou výrobci ovocných šťáv na svých etiketách moci uvádět, že obsahují „pouze přirozeně se vyskytující cukry“ a jako „ovocná šťáva se sníženým obsahem cukru“ půjde označit produkty, z nichž bude odstraněno alespoň 30 % přirozeně se vyskytujících cukrů.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.