Zbývá dvanáct dní do Vánoc, ke kterým v Česku neodlučitelně patří vánoční cukroví. Jak ale informovala Česká televize, potravinářská inspekce zahájila kontroly. „Podle hygienických norem prodej amatérsky vyrobeného pečiva není legální a hrozí za něj až desetitisícové pokuty,“ uvádí ČT.
Kontroly inspekce prý dělá edukativní formou. „To znamená, že inspektoři seznámí kontrolovanou osobu s tím, že nabízí potraviny veřejně,“ uvedl pro ČT mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Kuchařky prý prodávají cukroví bez náležitého oprávnění. Navíc ho odesílají kurýrní službou, což podle pekařů znamená riziko, protože není jasné, v jakých podmínkách cukroví bude.
„Pokud zjistíme pochybení v oblasti bezpečnosti, v tom případě nelze dělat kompromis. Tam samozřejmě musíme zajistit, aby nedošlo k šíření závadných potravin mezi spotřebitele,“ řekl ještě mluvčí.
Obava, že inspekce bude chodit po domech či bytech a kontrolovat, zda někdo neprodává cukroví načerno, se na českém internetu uchytila. Umělá inteligence pak umožnila velice snadné tvoření obrázků a koláží se zásahovou jednotkou, které zveřejnil deník TO.
A také narážky na klasiku Bony a klid.
Tyto obavy se jala rozptýlit poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, podle které není třeba mít obavy, pokud se jedná o sezónní prodej. Prý se šíří „nepravdivé informace“.
„Zjednodušení pravidel pro sezónní domácí pečení či výrobu marmelád na prodej je na můj podnět součástí druhého vládního antibyrokratického balíčku, který předložil pirátský ministr Michal Šalomoun. Metodika hlavní hygieničky jasně vysvětluje, kdy NEspadáte do kategorie potravinářských provozů s přesně danými požadavky na parametry prostor pro výrobu. Řešila jsem to kvůli lidem, kteří chtějí mít jistotu, že svou marmeládu nebo domácí cukroví si od sousedů nebo kolegů v práci mohou nechat zaplatit,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Karel Šebesta