Zadržené miliardy. Stát prý okradl české zemědělce. Vyčísleno

14.05.2024 9:12 | Komentář

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Ví Bůh, kdo vlastně zemědělce řídí,“ říká exprezident Agrární komory a člen Klubu 2019 Jan Veleba a zmiňuje „nekompetentnost“ rezortního ministra a „přicmrndování“ představitelů nevládních agrárních organizací. Připomíná nedávnou demonstraci s traktory v Praze. Mluví také o penězích (dotacích), které, jak upozorňuje, už měli mít zemědělci na účtech a na závěr vzkazuje. „I na ulici se dělá politika, i odbory do ní patří, když ostatní metody selžou!“

Zadržené miliardy. Stát prý okradl české zemědělce. Vyčísleno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace zemědělců, kterou zorganizoval Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace samostatných odborů ČR

Řepka větví, dokvétá, jak by řekli zemědělci od fochu, valí. Stejně, jako ten čas a máme tu 14 dnů od chvíle, kdy jste si vy, čtenáři Parlamentních listů, přečetli mou garanci, že zde bude ob jeden týden, vždy v úterý, mít editor k dispozici můj krátký článek k nejaktuálnější záležitosti zemědělství. Předesílám, že jsem jenom jedním z reprezentantů názorového proudu Klubu 2019, do kterého patří zkušení odborníci a osobnosti jako třeba Zdeněk Jandejsek nebo Ivan Vyskočil, Jan Schneider a mnozí další. Nemusíte s mým, naším, názorem souhlasit, ale je třeba ho znát, dostávat mezi lidi, mezi odborníky a o problému se bavit.

„Přicmrndování“ představitelů nevládních organizací…

Řepkou jsem začal dnešní „selský rozum“ záměrně. Rád bych na ní ukázal složitost přírodních dějů a jednoduchost a nekompetentnost resortního ministra, završenou nedůraznými postoji, lépe řečeno přicmrndováním volených představitelů nevládních agrárních organizací, kteří mají své členy hájit a když to nepomáhá, tak i doslova a do písmene tvrdě bránit. A to, nemohu si pomoct, nedělají. Nedělají a ví Bůh, kdo vlastně zemědělce, pro média farmáře, řídí. Bojím se, že to je podle situace a potřeby a že nikdo z nich není schopen se postavit do čela a říct ministrovi amatérovi, respektive kvalifikovanému teologovi - TAK UŽ DOST! Není schopen, i když mandát k tomu ze stupňující se nespokojenosti má. Například z okresní Agrární komory Přerov, jejíž představenstvo 22. dubna k připravovaným protestům komory a řešení krize resortu, se vyjadřuje drsně – „nespokojenost zemědělců s řízením MZe a se současnou zemědělskou politikou vlády. Řešení – výměna ministra".

Kličky zodpovědných na tom už nic nezmění…

Ano, taková a podobná nálada je v terénu a přelévá se do vlastních řad. Kdesi jsem četl výstižnou reakci, velmi trefnou, že Agrární komora se odchodem Zdeňka Jandejska změnila na jakousi dotazníkovou agenturu a když už není zbytí, tak se svolá mimořádné představenstvo a dozorčí rada, prezident komory předloží návrh, ke komu se přidat při různých protestních jízdách kolegů ze zahraničí, kteří už mají více méně „oddemonstrováno“. Výjimku tvoří domácí, když, jakoby z ničeho nic, 19. února zažila Praha skoro tisícovku traktorů.

To nejenže vedení Agrární komory nepodpořilo, ale šéf pan Doležal tuto historickou první akci v hlavním městě, kterou navíc zastřešily zemědělské odbory, což je jedna z jejich rolí obecně, tak ji prohlásil za politickou akci a veřejně se od nás distancoval. Premiér šel ještě dál – označil nás za „proruské síly“ a pak už to bylo pro média snadné. Našly si jednoho účastníka, který objevil nový termín – ukradená demonstrace. Když tím zaplnil titulky v médiích, hlavní zprávy v rozhlase a televizi, tak svoje výroky dementoval, což se však už nikde neobjevilo. Sečteno a podtrženo, 19. února v Praze zachraňovalo čest českého zemědělství 850 traktorů a dalších zemědělských mechanismů a nebylo k tomu třeba žádných mimořádných celorepublikových představenstev navenek a nekonečných jednání bez výsledku s ministrem. Zkrátka se jelo a kličky zodpovědných na tom už nic nezmění.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obávám se, že výměna ministra, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 14.05.2024 10:43:57
nemá smysl, protože to nic neřeší. Je třeba zjistit, kde se zadrhly peníze, které zemědělci požadují. To je problematika, kterou neznám, tak by to měl někdo z oboru vysvětlit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …