„Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

15.10.2024 15:55 | Zprávy

Dohru v Bruselu bude mít komentář o tom, že Danuše Nerudová strávila v maskérně před natáčením televizní debaty více času než zbylé europoslankyně dohromady. Autor jízlivé poznámky, komentátor a asistent europoslance Ondřeje Dostála byl bruselskou úřednicí předvolán „na kobereček“. Bude muset vysvětlovat. Zjišťujeme, co všechno mu hrozí.

„Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček
Foto: Repro: X
Popisek: Europoslankyně Danuše Nerudová

Daniel Sterzik, také známý jako Vidlák, vykonává pozici akreditovaného asistenta poslance Evropského parlamentu Ondřeje Dostála za koalici Stačilo!. Nyní byl předvolán „na kobereček“ do Bruselu. Prý se měl dopustit urážky Danuše Nerudové, když napsal, kolik času strávila v maskérně. 

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 5028 lidí

Na svém blogu „Vidlákovy kydy“ Daniel Sterzik komentuje televizní debatu, kterou s českými europoslanci v europarlamentu uspořádala CNN Prima News. Kromě toho se pozastavil nad tím, co se dělo před zahájením vysílání.

„Před začátkem debaty jsem neměl co dělat a tak jsem si jen tak stopoval, kdo je jak dlouho v maskérně. Danuše Nerudová suverénně vyhrála. Byla minimálně třikrát déle než Gregorová s Kateřinou dohromady. Když si vezmu, že je jen o dva roky starší než Kateřina, tak musím konstatovat, že Mladá a pohledná se během posledních dvou měsíců změnila na Starou mysliveckou. Nebyl jsem jediný, kdo si toho všimnul,“ napsal Sterzik alias Vidlák. Připomeňme, že sama Nerudová se sama v neúspěšné prezidentské kampani označila za „mladou a krásnou“.

Na základě toho nyní obdržel výzvu s termínem a místem, kdy se má dostavit do kanceláře personální ředitelky Evropského parlamentu v Bruselu, která bude řešit, zda se tímto výrokem Dostálův europoslanecký asistent dopustil urážky europoslankyně za STAN Danuše Nerudové. 

„Tento výrok by mohl být považován za urážlivý vůči paní Nerudové a nemusí být v souladu s vašimi zákonnými povinnostmi, které vám ukládají zdržet se jakéhokoli jednání či chování, které by mohlo negativně ovlivnit vaši pozici. Před rozhodnutím, jak v této věci postupovat dál, bych si ráda vyslechla vaše vysvětlení,“ píše bruselská úřednice Ellen Robson ve svém dopisu Danielu Sterzikovi, jehož obsah má redakce PL k dispozici.

Redakce PL zjišťovala, co Vidlákovi za jeho poznámku na adresu Danuše Nerudové hrozí. Kontaktovali jsme úřednici Evropského parlamentu Ellen Robson, která asistenta Daniela Sterzika „na kobereček“ pozvala. Ptali jsme se, jaké konsekvence mohou z toho předvolání plynout a co případně Sterzikovi hrozí. Odpovědi jsme dosud neobdrželi.

Podle informací, které PL sdělil dlouholetý asistent jednoho z českých europoslanců, může teoreticky Brusel sankcionovat přímo europoslance Ondřeje Dostála, a to už dosti brutálním způsobem. Samotného poslaneckého asistenta prý parlament vyhodit nemůže.

„Za asistenta zodpovídá daný europoslanec, který ho angažoval, je to v rámci statutu poslance EP. Je pravděpodobné, že pana Sterzika někdo ‚naprášil‘, proto se tím teď budou zabývat. Akreditovaní asistenti jsou zaměstnanci Evropského parlamentu, se kterým podepisují pracovní smlouvu a během tohoto procesu musí přiznat veškeré své činnosti výdělečné i nevýdělečné. Pokud by například byl členem včelařského svazu, musí deklarovat i to, kolik má úlů a kolik času ho tato činnost stojí. Je to dost podrobné a místy skutečně až nesmyslné. Nicméně pokud se asistent nedopustí spáchání trestného činu, za který by byl usvědčen, parlament ho danému poslanci nemůže vzít nebo ho vyhodit. O propuštění svého asistenta může rozhodnout jen poslanec, nikoli parlament jako instituce,“ popisuje nejmenovaný asistent europoslance, jehož identitu redakce zná.

Pokud by se podle jeho slov Evropský parlament rozhodl věc dále řešit, jedinou možností, jak asistenta potrestat, je nepřímý způsob. „Může sankcionovat pouze poslance, tedy v tomto případě pana Dostála. K tomu má europarlament kupodivu poměrně široké pravomoci od různých důtek až po finanční sankce a dokonce i zákaz účasti na hlasování a ve výborech po dobu dvou měsíců, kdy poslanci neplyne plat. Je to dost paradoxní, kdy instituce může poslanci zakázat výkon činnosti, ke které byl zvolen svými voliči a občany daného státu. Rozhodně to není demokratické. Nicméně takové možnosti Evropský parlament má. Pravděpodobně pan Sterzik na tom pohovoru bude vyzván, aby se podobných výroků vyvaroval a neopakoval je. Jestliže nebude souhlasit, začnou padat výhrůžky, že to půjde před disciplinární výbor s tím, že za to bude potrestán poslanec,“ popsal dlouholetý asistent v Evropském parlamentu.

Sám Daniel Sterzik pro ParlamentníListy.cz konstatuje, že se výroků tohoto typu do budoucna zdržet nehodlá. „Mám z toho spíš bžundu. Je mi tak nějak jedno, jestli mě vyhodí nebo nevyhodí, protože na výplatě z europarlamentu nejsem závislý. Spíš jsem zvědavý, jak se v europarlamentu vypořádávají s buřičem, co dělá jízlivé slovní hříčky, neuznává vznešenost paní europoslankyně a nepokrytě si z ní dělá legraci a ještě mu (zmetkovi jednomu) nezáleží na tom drýmdžobu a nesní o kariéře bruselského úředníka,“ popisuje Vidlák.

„Chci se na pohovoru jen dozvědět, jestli si na mě paní europoslankyně stěžovala osobně, nebo jestli tam někde sedí nějací úředníci, kteří mají na starosti šmírování svých kolegů. Hodlám jim tam vysvětlit, že pro EP pracuju jen na půl úvazku, a v té druhé půlce se živím právě takovými slovními hříčkami o mladých a pohledných, tudíž s tím nemohu (ani nechci) přestat. No a pak je nechám, aby se s tím nadělením nějak vyrovnali. Ať se s tím vyrovnají jakkoliv, já určitě napíšu něco o potrefených husách, že za pravdu i Mistra Jana upálili, bude to jízlivé a politicky nekorektní. On už totiž někdo musí říct o blbých, že jsou blbí,“ uvedl Daniel Sterzik pro ParlamentníListy.cz.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 202 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každý, kdo se jen náznakem dotkne kasty Nedotknutelných, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 15.10.2024 16:58:34
je okamžitě označen, onálepkován, očipován a předvolán. Vyprofilovala se nám tady nová kasta progresívních liberálních šmejdů, kteří se začali považovat za Vyvolené řídit a manipulovat tento svět. Doufám že se Vidlák té eurokraksně vysměje do xichtu.

|  23 |  0

Další články z rubriky

„Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

15:55 „Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

Dohru v Bruselu bude mít komentář o tom, že Danuše Nerudová strávila v maskérně před natáčením telev…