95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

08.10.2024 12:54 | Komentář

Návrh na vyplácení sto tisíc měsíčně pro manželku prezidenta Pavla vzbudil velkou pozornost. Kriticky se k věci postavila i některá média. Podle senátora ODS Tomáše Jirsy je návrh v pořádku, ale zazněla důležitá, rýpavá podmínka. Stejné peníze by podle jeho slov měly být zpětně vyplaceny všem třem bývalým prvním dámám.

95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka
Foto: Repro YouTube.com
Popisek: Manželka prezidenta Eva Pavlova během svého vystoupení v Kyjevě, za které čelila kritice

Na základě návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí po dohodě s Kanceláří prezidenta republiky by stát Evě Pavlové mohl od příštího roku přispívat na výdaje spojené s reprezentací částkou 95 tisíc korun měsíčně. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

98%
0%
hlasovalo: 2612 lidí

Novela počítá s tím, že bude „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky“. Rovnalo by se to částce 95 250 korun.

Základní plat prezidenta republiky přitom v tomto roce činí 341 200 korun. K tomu měsíčně hlavě státu náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada ve výši 317 500 korun. 

Podle dlouholetého senátora a předsedy oblastního sdružení ODS v Českých Budějovicích Tomáše Jirsy by měla změna projít pouze s podmínkou. Ta by spočívala v tom, že stát zpětně vyplatí peníze všem třem bývalým prvním dámám. 

„Nic proti 95 tisícům nemám, ale s podmínkou, že to musíme zpětně vyplatit paní Havlové, paní Klausové a paní Zemanové, které také reprezentovaly stát, a museli jim to platit manželé. A zvládli to!“ konstatuje ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Tomáš Jirsa.

Bývalý šéf hradního protokolu za prezidentů Václava Havla i Miloše Zemana Miroslav Sklenář pro SeznamZprávy uvedl, že by další peníze pro prezidentský pár byly nejen nadbytečné, ale v době úspor i nevhodné.

„Státní rozpočet to sice nezruinuje, ale vyšle to špatný signál ven. A politika je o symbolech. V době, kdy stát razí politiku úspor a například zaměstnanci českých soudů pobírají nedůstojně nízké platy, je devadesátitisícový příjem první dámy zbytečným dráždidlem. Prezident má spolu s manželkou měsíčně téměř 700 tisíc, tedy jako rodina jsou dostatečně saturováni,“ sdělil Sklenář.

Otázku, zda je zvýšení příjmů prezidentské rodiny v podobě 95 tisíc pro první dámu potřebné či v pořádku, položily PL i politikům napříč politickým spektrem. Jejich názory naleznete v anketě ZDE.

 
Eva Pavlová samostatně reprezentovala Českou republiku například před rokem v říjnu v Kyjevě. Tehdy se zúčastnila summitu prvních dam, který organizovala manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská, ale reprezentovat vlastní zemi se tam Pavlové zrovna dvakrát nevyvedlo.

Během debaty jí bylo uděleno slovo a místo reakce nastalo trapné ticho. Eva Pavlová si vzala mikrofon a přišlo delší mlčení, během něho první dáma listovala v papírech, které měla připravené na klíně. 

Po zhruba dvaceti sekundách ticha pronesla několik zmatených slov s tím, že by přešla do češtiny. Následovalo opět listování v papírech a chvíle mlčení, následně začala Pavlová reagovat v češtině.

Video z vystoupení Evy Pavlové v Kyjevě:

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 150 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nám, kteří jsme odpracovali více jak 40let, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejarda66 , 08.10.2024 17:09:57
a to i za minulého (požehnaného) režimu, ta svině překrmená jurečkovská, milostivě navrhl zvýšení důchodu o závratných 360 Kč. Což je celých 0,0037% z navrhovaného hadrovného pro politručku. Tak jsme ji živili za bolševika a fčíl znovu a takové prachy nebral ani Husák za Šrougalem dohromady. A to byly jiné palice jak IQ 107.

|  13 |  0

Další články z rubriky

95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

12:54 95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

Návrh na vyplácení sto tisíc měsíčně pro manželku prezidenta Pavla vzbudil velkou pozornost. Kritick…