„Cvrčci jsou opravdu dobrý. Červy teď nemáme!“ Tak to mi neřekli na trhu kdesi v Indonésii, ale ve vlaku Českých drah do Trutnova. V minibaru nabízejí sáčky se sušeným hmyzem a nutno dodat, jsou to nejdražší pochutiny v nabídce.
Více než 190 cvrčků
Stevard, co projížděl s minibarem vlakem, byl velmi ochotný. Dokonce mi pro cvrčky, protože je zrovna neměl ve vozíku, zajel i do kupé, kde má zamčené zásoby. „Myslím si, že křupaví cvrčci jsou lepší, než červíci. Ale určitě jsou lepší než nějaký brambůrky, z kterých kape tuk,“ vychválil zboží. V nabídce jsou oba druhy hmyzu za 115 korun. Dostal jsem křupavé cvrčky s chilli a limetkou, přičemž na pytlíku firmy Grig – anglicky cvrček – je napsáno, že obsahuje více než 190 cvrčků a „není maso jako maso“.
Nevím, nepočítal jsem je, ale sušeným hmyzem jsem podělil další zájemce ve vlaku a ještě zbylo. Měl jsem pak sice mírný průjem, ale to bych v dnešních parnech, kdy mi obsah žaludku skoro pořád kvasí, nevyčítal chudákům cvrčkům. Ostatní z vlaku snad byli v pořádku. Na obalu se totiž také píše, že konzumace cvrččího prášku může u lidí alergických na měkkýše, korýše a roztoče vyvolat alergickou reakci.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Rychetský