Konec policejního prezidenta je jen začátek. Kufry před Rakušanem prý balí i další elita sboru

18.12.2021 15:49 | Kauza

Spekuluje se, že policejní prezident Jan Švejdar odchází po tlaku novopečeného ministra vnitra Víta Rakušana. Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz je to lež. Rakušan na něj prý nijak netlačil. Švejdar podle současných i někdejších elitních příslušníků Policie ČR s koncem své kariéry počítal už po podzimních volbách. Navíc nemá být sám, kdo by měl teplá křesla v policejním prezidiu opustit.

Konec policejního prezidenta je jen začátek. Kufry před Rakušanem prý balí i další elita sboru
Foto: Policejní prezidium
Popisek: genmjr. Mgr. Jan Švejdar

Švejdara do funkce policejního prezidenta jmenoval Jan Hamáček v roce 2018. Švejdar nyní oznámil, že svůj služební poměr plánuje ukončit k 31. březnu 2022, kdy chce odejít do civilu. Důvody? Jeden tábor tvrdí, že jde o tlak Víta Rakušana. Druhý, že Švejdar je „na blízko s Honzou Hamáčkem“.

Redakce PL se snažila zjistit, co je na kusých poznatcích pravda.

Oslovili jsme nejen současné, ale taky minulé znalce prostředí policejního prezidia. Ti shodně potvrdili, že na Švejdara žádný tlak učiněn nebyl. On sám prý s koncem kariéry počítal.

„Věděl jsem to někdy od prvního týdne v prosinci,“ řekl současný příslušník sboru pod podmínkou zachování anonymity. Druhý, bývalý elitní kriminalista z ÚOOZ, jeho slova potvrdil. „Vím asi týden, že chce do civilu. Hlavním důvodem mělo být nejen to, že pochopil, že ho Rakušan beztak vymění, ale především fakt, jak mluvil o očkování,“ řekl redakci PL.

Jan Švejdar v minulosti uvedl, že hodlá prosadit povinné očkování pro policisty v přímém výkonu služby.

Zdroje deníku Právo uvádějí, že Vít Rakušan v rozhovoru se Švejdarem chtěl, aby tento ve funkci skončil.

Náš kontakt přímo z ústředí české policie to odmítl. „Na nikoho netlačil. Pan prezident Švejdar vyhodnotil stav i změnu politického rozložení. Co se tady řešilo po chodbách, byla zmínka pana Rakušana o jakýchsi údajných vztazích policejního prezidenta s Pražským hradem,“ řekl. Konkrétní být nechtěl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

13:40 „Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

„Jména našich dětí! Kde jsou?“ Rodiče obětí masového vraha z Filozofické fakulty UK Davida Kozáka se…