„Politik je volený proto, aby sloužil lidem a ne sobě. Má vůči voličům velkou zodpovědnost. V Česku je to naopak. Každý chce dobrou rentu, vilu, jachtu. Bohatí zbohatli, chudí zchudli a pořád je to horší a horší,“ děsí se pohledu přes hranice kuchař Erhard Špaček, co má poblíž centra bavorské metropole nevelké Bistro Hardy. Stejně jako čeští kuchaři prý neumějí udělat staročeské speciality, neumí se ani tuzemští politici navrátit k hodnotám první republiky.
Kuchyně jako za komunistů, takže kantýna
Když přijede do Prahy a dá si českou specialitu, chce se mu plakat. Čeští kuchaři jsou podle něj líní a úplně zapomněli vařit. Svíčková, španělský ptáček, koprovka. To jim nic neříká. „Politika nebo kuchyň, to je jedno. V Česku ještě straší víc než dvě zabedněné generace, pomatené minulým režimem. Když za komunistů vedoucí nedostal všimné do kapsy, nebylo z čeho vařit. Ostatně to u vás zůstalo. Pořád je na všechno potřeba úplatků. Takhle to ale nefunguje. Kuchyně tehdy dopadla jako kantýna, politika dnes jako varta korupce,“ porovnává.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Rychetský